Ny undersøgelse viser, at danskerne ønsker at spise flere bælgfrugter
03. marts 2025
I forbindelse med Bælgfrugternes dag d. 10. februar 2025, udkom en ny undersøgelse fra Bælgfrugtpartnerskabet, der giver et indblik i danskernes viden om og forhold til bælgfrugter.
Danskerne vil gerne spise flere bælgfrugter, men barrierer som viden og inspiration forhindrer et større indtag af bælgfrugterne i dagligdagen. Kun 5 % af danskerne spiser bælgfrugter hver dag, hvilket ligger langt fra det anbefalede indtag på 100 gram bælgfrugter om dagen. Indtaget er ikke steget markant siden Fødevarestyrelsen i 2021 offentliggjorde nye kostråd, hvor bælgfrugterne indgik. Dengang var det gennemsnitlige indtag 2-5 g om dagen.
I den nye undersøgelse lavet af Bælgfrugtpartnerskabet, baseret på 1.001 respondenter, spiser 4 ud af 10 af danskerne bælgfrugter ugentligt. De unge udgør en stor andel, da halvdelen af 16-25-årige spiser dem ugentligt, mens det kun er 32 % af de ældre over 65 år. Derudover er det i højere grad danskerne med et højere uddannelsesniveau, der spiser bælgfrugter. Motivationen for at spise flere bælgfrugter gælder både mænd og kvinder, samt familier med hjemmeboende børn. Årsagerne til at øge indtaget omhandler i høj grad sundhed, mæthed og klima.
Tal fra undersøgelsen:
- 4 ud af 10 spiser bælgfrugter ugentligt
- 5 % spiser det hver dag
- 52 % er positive overfor at få bælgfrugter til at indgå i maden til hverdag
- 64 % mener at kunne servere retter for deres gæster, hvori der indgår bælgfrugter
- Sundhed (88 %), mæthed (65 %) og klima (58 %) er de primære årsager til et ønske om at spise flere bælgfrugter.
- 33 % mangler kendskab til bælgfrugterne, er den største barrierer for at spise flere
- 48 % har brug for inspiration og opskrifter med bælgfrugter
- 45 % mangler inspiration fra caféer og restauranter, mens 45% mangler inspiration fra dagligdagsbutikkerne
- 39 % oplever at deres kantine inspirerer dem
- 27 % angiver at bælgfrugter skal indgå i maden i kantinen
Barriere og flere bælgfrugter på menuen
Selvom der viser sig en stor interesse for bælgfrugter, viser undersøgelsen, at mange danskere stadig ikke ved, hvordan de skal tilberede dem eller bruge dem i retterne. 33 % kender kun få eller ingen opskrifter med bælgfrugter. 45 % af danskerne mener ikke, at caféer og restauranter er med til at inspirere til at spise flere bælgfrugter, og især de unge savner det på menukortet. Ligeledes mener 45 % at de mangler inspiration fra dagligdagsbutikkerne. Samtidig mener kun 39 %, at de bliver inspireret af deres kantiner til at spise bælgfrugter.
Hvad vil danskerne købe?
I undersøgelsen blev danskerne spurgt til, hvilke produkter de kunne forestille sig at købe i supermarkedet. På førstepladsen lå brød bagt med ærte- eller linsemel, efterfulgt af hakket kød, hvori en andel består af bælgfrugter.
Top 5 produkter, som danskerne kunne forestille sig at købe:
- Brød bagt med ærte- eller linsemel
- Hakket kød - gris- kalv med bælgfrugter 50/50
- ”Ready to eat” bælgfrugter, som er tilberedt
- Lasagne med bælgfrugte
- Måltidssalater med bælgfrugter
Potentiale for forandring
Denne undersøgelse afslører et stort udviklingspotentiale for bælgfrugten. Den understreger, at ønsket om et øget forbrug ikke kun kommer fra staten og markedet, men også fra forbrugerne selv. Der er god grund til at investere tid og ressourcer i at øge danskernes kendskab og færdigheder i at tilberede bælgfrugter, ved at inspirere, gøre det nemt og begrænse barriere. Områder med udviklingspotentiale omfatter butikkerne, restauranterne, caféerne og kantinerne. IIS Danmark er en af de kantiner, som går forrest, og med deres omkring 180 kantiner i Danmark kan de være med til at inspirere, da de i dag servere 25 g bælgfrugter pr. gæst, men har et mål om at nå op på 60-70 g inden 2030.
Hvilke grønne retter er danskernes allerede glade for?
- Chili sin carne
- Dahl
- Grøntsagslasagne
- Hummus
- Suppe m. grøntsager
Muligheder for fremtiden
Undersøgelsen er en øjenåbner for, hvordan vi kan inspirere danskerne til at spise flere bælgfrugter på en nemmere og mere overskuelig måde. Hvis man skal have tilføjet eller erstattet noget i kosten, giver det bedst mening at gøre det på en måde, der ikke ligger for langt fra den eksisterende kost. Ved at tilbyde forskellige bælgfrugter i supermarkedet, gøre dem mere synlige og samtidig give simple opskrifter på retter, som danskerne allerede har kendskab til, kan vi hjælpe med at gøre bælgfrugterne til en naturlig del af den danske kost. Det er nogle af de ting som, Claus Krogh hovedsponsor fra Bælgfrugternes partnerskab nævner, at de allerede arbejder på.
Bælgfrugtpartnerskabet, som blev startet af Tænketanken Frej og Lidl i 2024, består af 72 partnere, der har til formål at løfte danskernes indtag af bælgfrugter og forme en grønnere madkultur.
Links til mere viden
- Find inspiration fra mere 900 klimavenlige opskrifter, målrettet professionelle køkkener her.
- Læs mere om bælgfrugter og find opskrifter på voresmad.dk
- Læs om hele undersøgelsen på Bælgfrugtspartnerskabet
Relateret Indhold
Bælgfrugter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
17. august 2023
Frida tilbyder nu næringsstofdata på tilberedte bælgfrugter
På trods af stigende fokus på bælgfrugter har næringsstofdata for tilberedte bælgfrugter ikke været at finde i DTU's Fødevaredatabanken, Frida – før nu!
02. februar 2023
En hyldest til bælgfrugter – Bælgfrugternes Dag 2023
Den 10. februar er Bælgfrugternes Dag. Læs mere her om fødevaren, hvorfor den er vigtig, og hvordan du kan fejre dagen.
26. november 2021
Lokale bælgplanter til danskernes klimavenlige og sunde mad
De danske landmænd er klar til at geare produktionen op i takt med efterspørgslen