Opdateret materiale: "Kødets ernæringsmæssige betydning"
23. januar 2024
Vi gør os umage for at samle informationer om forskellige fødevaregrupper og formidle om deres egenskaber, da viden er en forudsætning for at kunne håndtere og formidle fagligt stof.
Denne gang har vi opdateret ”Kødets ernæringsmæssige betydning”. Revidering af kostrådene i 2021 og Nordiske Næringsstofanbefalinger i 2023 (NNR2023), opdateringer af væsentlige områder for kødet i Fødevaredatabanken Frida samt løbende ny viden om kødets egenskaber i kosten har sammenlagt givet anledning til at gennemgå den ernæringsmæssige betydning af kødet i kosten.
Det er blevet til ”Kødets ernæringsmæssige betydning”, som gratis kan downloades.
læs om Kødets ernæringsmæssige betydning her
Publikationen giver dig informationer om:
- indholdet af vitaminer og mineraler i forskellige kødtyper
- hvad ”kødfaktoren” er
- indholdet af protein og fedt, og hvordan fedtet er lejret i kødet
- kødets plads i De officielle kostråd og i danskernes kost
- særlige målgruppers behov for næringsrige fødevarer og
- at kødindtag opgøres forskelligt rundt om i verden.
Kød bidrager med vigtige næringsstoffer i den mad vi spiser. Men det betyder ikke, at kødet behøver at fylde meget i måltiderne, netop af den grund, at det er så næringstæt. De måltider, der giver mulighed for optimering af næringsværdien, indeholder en mindre mængde kød, fisk eller andre animalske produkter sammen med en god mængde af forskellige grøntsager, frugter, kartofler, fuldkornsprodukter og bælgfrugter. Ikke nok med at en smule kød eller fisk i et måltid giver smag og tekstur, er det også med til at fremme optagelsen af jern og zink fra de planterige produkter med helt op til 150%. Forskningsstudier peger på, at der bare skal et sted mellem 15 og 50 g kød eller fisk til at aktivere ”kødfaktoren”.
”Kødfaktoren” underbygger de interaktioner og matricer som flere og flere studier peger på, at der findes i fødevarerne, og som forklarer, hvorfor det er så vigtigt at spise varieret og fra alle fødevaregrupper for at optimere mulighederne for at få dækket næringsstofbehovet.