Opråb fra forskere: Den grønne omstilling kræver balance
12. december 2024
Den sort/hvide tilgang, som ofte præger debatten om bæredygtig kost, har fået en række forskere fra AU, DTU og KU til at fatte pennen og skrive et debatindlæg i Altinget. For virkeligheden er mere kompleks, og hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, kræver det en mere nuanceret tilgang.
Bag indlægget står Ellen Trolle og Anja Pia Biltoft-Jensen, der begge er seniorforskere ved DTU Fødevareinstituttet, samt Susanne Gjedsted Bügel og Anna Haldrup fra Københavns Universitet og Michelle Williams fra Aarhus Universitet.
Ifølge forskergruppen er det afgørende, at vi ser på den samlede kost frem for at dømme enkelte fødevaregrupper ude:
”Der florerer et narrativ om, at kød/animalske produkter generelt er usunde, selv i mindre mængder. Denne form for debat og grøftegravning er mere følelsesmæssigt og holdningsmæssigt end videnskabeligt underbygget.”
I stedet opfordrer forskerne til at fokusere på en balanceret kost med masser af grønt, hvor der er plads til, at de animalske produkter i mindre mængder kan bidrage med de mange vigtige næringsstoffer, som de indeholder. De danske kostråd bygger netop på denne balance, med fokus på både sundhed og bæredygtighed.
Planter og protein – et samspil
Hvis vi skal sikre den grønne omstilling, skal vi flytte så mange menneskers kostvaner som muligt – ikke blot de enkelte befolkningsgrupper, som kan og vil leve 100% plantebaseret. Og her har de animalske produkter en vigtig rolle at spille, særligt for at sikre tilstrækkeligt med højkvalitets protein og andre næringsstoffer i kosten.
”Kød, fisk og mejeriprodukter bidrager desuden med en række næringsstoffer, som det kan være umådeligt svært og for nogle umuligt at få nok af, hvis man udelukkende spiser vegansk,” skriver forskergruppen i debatindlægget og fortsætter: ”Dette gælder for eksempel calcium og vitamin B12, medmindre man får kosttilskud eller fødevarer, hvor næringsstofferne er tilsat.”
Fremtidens fødevarer: Innovation og balance
Hvis flere skal spise grønnere, bør det desuden blive et både lettere og mere attraktivt valg, argumenterer forskerne i indlægget. Det kræver bedre plantebaserede alternativer i butikkerne med fokus på mere smag, mindre forarbejdning og højere ernæringsmæssig værdi.
Forskerne ser samtidigt et potentiale i hybridprodukter, der kombinerer ingredienser fra planteriget og animalske kilder. Landbrug & Fødevarer har lavet en analyse om danskernes opfattelse af hybridprodukter, som pt. er relativt ukendte for danskerne.
Forskerne understreger desuden behovet for mere forskning og viden, så vi kan skabe en kost, der både sikrer sundheden og planeten. For den grønne omstilling handler ikke om enten/eller, men om at finde balancen mellem det bedste fra både planter og animalske fødevarer.