Proteinrig kost hos gravide med overvægt mindsker vægtøgning og halverer antallet af kejsersnit
04. maj 2022
Af: Nina Geiker, Lektor og forskningsgruppeleder på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet
Nyere, dansk forskning viser, at en kost med et højt indhold af protein og komplekse kulhydrater gør det lettere at begrænse vægtøgningen under graviditeten, og øger sandsynligheden for en naturlig fødsel.
Magre mejeriprodukter, fisk, æg og kød er gode kilder til protein og med til at holde dig mæt
I projektet Sund Mor – Sundt barn, har vi undersøgt, hvordan en kost med en høj andel af proteiner og komplekse kulhydrater påvirker vægtøgningen og komplikationer under graviditet og fødsel hos 279 kvinder med overvægt. Projektet er gennemført i et samarbejde imellem Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet og Herlev Gentofte Hospital.
Kosten, som halvdelen af kvinderne spiste fra graviditetsuge 13 og indtil deres fødsel, havde enten et højt indhold af protein fra magre mejeriprodukter, fisk, æg og kød, og dertil overvejende komplekse kulhydrater, som f.eks. grove grøntsager, fuldkornspasta, -brød og -gryn. Den anden halvdel fulgte de nationale kostanbefalinger gældende fra 2004-2012, med normalt indhold af protein og alle typer kulhydrat.
Alle kvinder fik vejledning af en klinisk diætist projektet igennem, og blev anbefalet at spise, når de var sultne og at stoppe, når de ikke var sultne længere. Dertil, at drikke godt med vand og holde sig fysisk aktive mindst 30 minutter hver dag. Begge kosttyper havde det rette indhold af alle mikro- (vitaminer og mineraler) og makronæringsstoffer (protein, fedt og kulhydrat), der understøtter mor og barn under graviditeten.
Færre komplikationer og mindre vægtøgning
Vores projekt viste en god effekt. De kvinder, der spiste en høj andel protein og komplekse kulhydrater i deres måltider, fik udført halvt så mange kejsersnit, som de kvinder der fulgte den anden kost. De oplevede også markant færre komplikationer under deres graviditet og fødsel generelt (Figur 1).
Ud over de markante og væsentlige kliniske fund, tog kvinder i gruppen med høj andel protein og komplekse kulhydrater i kosten, knap to kilo mindre på end kvinderne i den anden gruppe (6,8 vs. 8,5 kg). Begge grupper af kvinder i projektet tog markant mindre på i vægt under deres graviditet end øvrige gravide kvinder med overvægt, der tager 13,5 kg på i gennemsnit.
I vores forsøg, var der var ingen forskel på babyerne, hvor begge grupper af kvinder fødte børn, der alle var sunde og raske, og som tilmed havde samme vægt og længde, som babyer født af kvinder med normalvægt.
Efter fødslen er projektet forsat, hvor børnenes sundhed, vækst og udvikling følges i en kohorte; vi afslutter 5-års undersøgelserne i december 2022.
Figur 1: Graviditets og fødselskomplikationer hos kvinder der enten spiser en kost med højt protein og komplekse kulhydrater eller en kost, der følger gældende anbefalinger.
Du varetager dit barns sundhed ved selv at gøre noget aktivt
Som kommende mor kan du gøre en stor forskel for din egen og dit barns sundhed.
I projektet havde vi stor fokus på, at det var en kostændring, der er mulig i en normal hverdag, og som består af normale og tilgængelige danske råvarer. Det var også vigtigt, at det ikke skulle være en slankekur, men at maden mættede og indeholdt den rette næring til at understøtte de gravide kvinder og børnenes vækst og udvikling i maven. Vigtigst er, at magre kilder til proteiner og komplekse kulhydrater lander på tallerkenen i stedet for lyse og fine kulhydrater og fed, næringsfattig mad.
Tips & tricks – hvad kan jeg gøre som vordende mor
- Brug en frokosttallerken
- Fyld halvdelen af din tallerken med grove grøntsager som fx kål, rodfrugter, ærter og bønner
- Spis magre kødtyper som fx schnitzler af gris, magert kalve- og oksekød
- Spis fisk – både magre og fede typer (undgå rovfisk)
- Spis proteinrige kilder fra planteriget som fx kikærter, linser og bønner
- Spis magre mejeriprodukter med højt proteinindhold som fx skyr og ylette
- Spis fuldkornsprodukter som fx rugbrød med hele kerner og grovvalsede havregryn
- Brug nødder, frugt og grønsagsstænger som snacks
- Stop med at spise, når du ikke er sulten længere
- Drik vand, når du er tørstig
- Kom ud på cyklen, gå en tur og tag trappen, også selvom du bliver forpustet – det er godt for både dig og baby!
Mange gravide tager for meget på
Projektet kom i stand fordi, at der er god viden om, at kvinder med overvægt inden deres graviditet er i højere risiko for graviditets- og barselskomplikationer end kvinder med normalvægt, og at denne risiko stiger, hvis den vordende mor samtidig tager for meget på. Desværre tager ca. 60% af danske gravide, der er overvægtige eller svært overvægtige inden graviditeten, mere på end anbefalingerne lyder.
Den nyeste optælling fra Danskernes Sundhedsprofil 2021 viser, at omkring 25 % af kvinder i den fertile alder har overvægt (BMI≥25), og dertil har knap 20% svær overvægt (BMI≥30). Kvinder, der inden deres graviditet har BMI≥25 er i større risiko for, at der opstår komplikationer under deres graviditet og fødsel. Ydermere, er der risiko for, at deres børn vejer for meget allerede ved fødslen, i forhold til kvinder med normalvægt. En dansk undersøgelse har vist, at ud af 15.000 gravide kvinder med overvægt (BMI≥25) tog 60% mere på i vægt under deres graviditet end de gældende anbefalinger lyder. Denne forhøjede vægtøgning medfører en yderligere øget risiko for både mor og barn.
Vi har med resultaterne fra projektet Sund Mor – Sundt Barn vist, at en forholdsvis simpel kostomlægning til magre kilder til proteiner og komplekse kulhydrater, kan have stor betydning for både mor og barn.
Om projektet
Projektet Sund Mor – Sundt Barn har modtaget økonomisk støtte fra Nordea Fonden, Svineafgiftsfonden, Mejeriets Forsknings Fond og Landbrug & Fødevarer samt produkter fra LEGO Charity, PharmaNord og Pharmo Vital. Ingen af ovenstående har haft indflydelse på design, gennemførelse, databearbejdning eller fortolkning af resultater.