Sundhed
24. november 2025
Danskernes indtag af æg
Ifølge DTU Fødevareinstituttet spiser danskerne ca. 17 gram æg om dagen. Et gennemsnitligt æg vejer ca. 56 gram uden skal, hvilket betyder at danskerne får lidt under en tredjedel af et æg om dagen – svarende til 2,3 æg om ugen. I en markedsanalyse som Landbrug & Fødevarer1 i samarbejde med Danske Æg har fået lavet i 2025, fortæller hovedparten af danskerne, at de spiser æg ”et par gange om ugen”. Her ses desuden, at æg oftere spises af de ældste aldersgrupper.

Kilde: Æg er populære i madkulturen - Landbrug & Fødevarer Jan. 2025
Det anbefalede indtag af æg
Fødevarestyrelsen anbefaler, at man varierer sine måltider med æg og vurderingen er, at 3 æg om ugen er passende, hvis man spiser planterigt og varieret. De samme anbefalinger gælder for gravide og borgere over 70 år.2
Børn i alderen 4-6 måneder kan begynde at blive introduceret til æg, dette kan gøres for at reducere forekomsten af allergi over for æg. Når man introducerer æg som en del af overgangskosten for børn, skal man gøre det ved at anvende hårdkogte æg. Et halvt lille hårdkogt æg, 2 gange om ugen, sammen med resten af kosten er en passende mængde.3
I en vegetarisk kost, der inkluderer æg og mejeriprodukter, anbefales en voksen med et energibehov på 10 MJ at spise 7 æg om ugen – mængden skal dermed tilpasses alt efter energibehov. Hvis man spiser vegansk eller spiser meget lidt æg og mejeriprodukter, anbefales det at tage et tilskud af 2 mikrogram B12 hele året.
Børn i alderen 2-5 år, som spiser vegetarisk, anbefales at spise mellem 3-4 æg om ugen. Vegansk kost til børn under 2 år, anbefales som udgangspunkt ikke. Hvis man alligevel gerne vil ernære barnet vegansk, opfordres forældre til at:
- Søge rådgivning ved en autoriseret klinisk diætist for at sikre, at barnets kost sammen med nødvendige kosttilskud dækker barnets behov for energi og næringsstoffer.
- Give barnet de anbefalede kosttilskud.
- Være opmærksomme på, at barnet spiser varieret og med tilstrækkelig appetit.
Hvis ovenstående tre punkter ikke opfyldes, kan udelukkende vegansk kost til børn under 2 år ikke anbefales.4
Hvor bruger danskerne æg i deres madlavning?
De fleste danskere fortrækker at spise æg i klassisk form, som spejlæg, blødkogt æg og hårdkogt æg. Forskellige aldersgrupper foretrækker forskellige retter. Ifølge undersøgelsen lavet af Landbrug & Fødevarer1 spiser børnefamilierne oftere retter som pandekager (56 pct.), rugbrød med æg (47 pct.), hjemmebagt kage (42 pct.), og tærte (35 pct.). Yngre forbrugere i gruppen 18-29 år spiser i gennemsnit oftere røræg (57 pct.) og sammenlignet med de andre aldersgrupper spiser de sjældnere retter som blødkogt- og hårdkogte æg, gratin og æggekage. Omvendt bliver disse retter hyppigere spist af gruppen 50-70 år. Generelt spiser mænd og kvinder æg lavet på samme måde, men der er nogle få undtagelser: Mænd bruger oftere æg til omelet (45 pct.) mens kvinder oftere bruger æg til rugbrød (45 pct.) og pandekager (44 pct.).

Kilde: Æg er populære i madkulturen - Landbrug & Fødevarer Jan. 2025
Æggets rolle for hjertesundheden
I følge flere studier, herunder meta-analyser, er der ikke fundet sammenhæng mellem et moderat forbrug af æg (op til ét æg om dagen) og risiko for hjerte-kar-sygdom og diabetes.5,6,7,8 På samme vis konkluderer DTU Fødevareinstituttet i rapporten ”Æg i Kosten og betydning for sundhed og sygdom”:
” … selv om æg indeholder meget kolesterol, vil et indtag på op til 7 æg/uge for den raske befolkning ikke føre til øget risiko for udvikling af hjerte-karsygdom….”
Patienter med hjerte-kar-sygdomme er tidligere blevet rådet til at begrænse deres indtag af æg. Dette skyldes, at æg har et højt indhold af kolesterol i æggeblommen, og man har tidligere anset madens indhold af kolesterol som en udslagsgivende faktor i forhold til højt kolesterol i blodet, og dermed indirekte forbundet det med en øget risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdomme.
En gruppe danske forskere7 har gennemgået eksisterende studier og undersøgelser om sammenhængen mellem indtaget af æg og risikoen for hjerte-kar-sygdomme og diabetes. I gennemgangen viste det sig, at enkelte undersøgelser har fundet positive associationer mellem indtaget af æg og udviklingen af hjerte-kar-sygdomme samt øget risiko for type-2 diabetes. Her mener gruppen af danske forskere, at den øgede risiko for hjerte-kar-sygdomme formentlig er forårsaget af det kostmønster, der hos nogle følger indtaget af æg, eller af den sammensætning af risikofaktorer, der karakteriserer de personer, der spiser flest æg. Ud fra gennemgangen af eksisterende studier og undersøgelser konkluderer gruppen, at hvis ikke tidligere tiders advarsler mod indtagelse af kolesterol og mættet fedt havde eksisteret, ville man i dag ikke have belæg for at sætte grænser for indtagelse af en næringsrig basisfødevare som æg.
Kilder:
- Markedsanalyse om brug af æg (Nov. 2025.)
- De officielle kostråd - Godt for sundhed og klima (Nov. 2025)
- Kost og allergi, børn og gravide - Patienthåndbogen på sundhed.dk (Nov. 2025)
- Vegetarisk og vegansk kost til børn under 2 år (Nov. 2025)
- Egg consumption and risk of cardiovascular disease: Three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis. (2020). Tilgået (Nov. 2025)
- Egg consumption and the risk of cardiovascular disease and all-cause mortality: Guangzhou Biobank Cohort Study and meta-analyses. (2018). Tilgået (Nov. 2025)
- Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes. (2017). Tilgået (Nov. 2025)
- Association Between Egg Consumption and Risk of Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis. (2021). Tilgået (Nov. 2025)
Måske er du også interesseret i disse fødevarer...
Kød
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, tilberedning, smag, kvalitet og sikkerhed.
Mælk og mejeriprodukter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Fisk
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Frugt og grøntsager
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Korn
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Bælgfrugter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Kartofler
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, tilberedning og smag, kvalitet og sikkerhed samt om kartoflens historie og opbygning.