Svinemørbrad med citronpesto

Grisekød

Historie
Grisekød, tidligere kendt som svinekød, var i den klassiske oldtid, i middelalderen og renæssancen, det bedste af det bedste. I 1700-tallet skiftede moden og grisekød (med undtagelse af skinker og pattegrise) mistede anseelse. Flæsket var dog stadig uundværligt som hjælpemiddel i det finere køkken.

Mange af de retter som vi i dag kender som "mormormad", f.eks. æbleflæsk og kåldolmere, har danskerne kendt siden 1600-1700 tallet, hvor vi lavede mad over den åbne ild. Flæskesteg og frikadeller kom til omkring 1860'erne, også kendt som komfuralderen.

Der er altid blevet spist rigtig meget grisekød og selv i dag, hvor så mange andre muligheder foreligger, er grisekødet stadig det, der spises mest af i Danmark. 

Hvis du vil læse mere om grisekødets historie, kan du her downloade "Grisen - en køkkenhistorie" af historikeren Else Marie Boyhus.

Nedenfor kan du se en tidslinje over grisekødets historie.

 

Links til mere viden:

Vidste du det om grisens liv? (pdf)

Vores mad - grundopskrifter med gennemprøvede tilberedningsanvisninger

Frilandsgris - læs om kød fra frilandsgrise