Salt

01. september 2023

Merete Myrup

Ernæringschef

Merete Myrup

Danskerne spiser for meget salt. Ifølge Fødevarestyrelsen er det gennemsnitlige saltindtag i Danmark ca. 9-11 gram pr. dag hos mænd og ca. 7-8 gram pr. dag hos kvinder med relativt store variationer fra individ til individ.

Behovet for salt er lavt, ca. 0,6 gram salt pr. dag. For at tage højde for individuelle variationer, tab ved fysisk aktivitet og ophold i varme omgivelser angiver De Nordiske Næringsanbefalinger 1,5 gram salt pr. dag som en nedre grænse for indtag. Da saltindtaget ligger væsentlig over dette, og problemet ikke er et for lavt men et for højt indtag, har De Nordiske Næringsstofanbefalinger sat en anbefaling for et maksimalt indtag. Det anbefales således, at saltindtaget reduceres til 6 gram pr. dag.

Kilder til salt

Det naturligt forekommende saltindhold i fødevarer er lavt, men salt tilsættes under den industrielle forarbejdning af fødevarer af hensyn til smag, holdbarhed, fødevaresikkerhed, konsistens m.v. Blandt kilderne til danskernes saltindtag er f.eks. brød, cerealier, kødprodukter og ost.

Indtaget fra industrisalt er i gennemsnit den største kilde til salt. Husholdningssalt er også en væsentlig bidragsyder for nogle personer. Undersøgelser tyder på, at kantinemåltider generelt har et højt saltindhold og dermed er med til at øge saltindtagelsen hos de personer, der dagligt spiser et måltid i en kantine.

SALTPLAKATEN - BESTIL ELLER DOWNLOAD DEN HER

Læs om andre mineraler her...

Måske du også er interesseret i...