Salt

Danskerne spiser for meget salt. Det gennemsnitlige saltindtag i Danmark er ca. 9-11 gram pr. dag hos mænd og ca. 7-8 gram pr. dag hos kvinder med relativt store variationer fra individ til individ.

Behovet for salt er lavt, ca. 0,6 gram salt pr. dag. For at tage højde for individuelle variationer, tab ved fysisk aktivitet og ophold i varme omgivelser angiver Nordiske Næringsanbefalinger 1,5 gram salt pr. dag som en nedre grænse for indtag. Da saltindtaget ligger væsentlig over dette er problemet ikke et for lavt, men et for højt indtag, har Nordiske Næringsstofanbefalinger sat en anbefaling for et maksimalt indtag. Det anbefales således, at saltindtaget reduceres til 6 gram pr. dag.
WHO anbefaler et saltindtag på højst 5 gram pr. dag  
Kilde: Nordic Council of Ministers 2014
Kilde: WHO, 2012


Kilde til salt
Det naturligt forekommende saltindhold i fødevarer er lavt, men salt tilsættes under den industrielle forarbejdning af fødevarer af hensyn til smag, holdbarhed, fødevaresikkerhed, konsistens m.v. Blandt kilderne til danskernes saltindtag er f.eks. brød, cerealier, kødprodukter og ost.

Indtaget fra industrisalt er i gennemsnit den største kilde til salt. Husholdningssalt er også en væsentlig bidragsyder for nogle personer. Undersøgelser tyder på, at kantinemåltider generelt har et højt saltindhold og dermed er med til at øge saltindtagelsen hos de personer, der dagligt spiser et måltid i en kantine.

 

Links til mere viden:

De Officielle Kostråd

Materialer og fakta om salt - Alt om Kost

Brød fra danske supermarkeder er blevet mindre salte - artikel fra DTU Fødevareinstituttet

Læs mere om Saltpartnerskabet

Nøglehullet - nemt at vælge sundere