
Salt
Danskerne spiser for meget salt. Det gennemsnitlige saltindtag i Danmark er ca. 9-11 gram pr. dag hos mænd og ca. 7-8 gram pr. dag hos kvinder med relativt store variationer fra individ til individ.
Behovet for salt er lavt, ca. 0,6 gram salt pr. dag. For at tage højde for individuelle variationer, tab ved fysisk aktivitet og ophold i varme omgivelser angiver Nordiske Næringsanbefalinger 1,5 gram salt pr. dag som en nedre grænse for indtag. Da saltindtaget ligger væsentlig over dette er problemet ikke et for lavt, men et for højt indtag, har Nordiske Næringsstofanbefalinger sat en anbefaling for et maksimalt indtag. Det anbefales således, at saltindtaget reduceres til 6 gram pr. dag.
WHO anbefaler et saltindtag på højst 5 gram pr. dag
Kilde: Nordic Council of Ministers 2014
Kilde: WHO, 2012
Kilde til salt
Det naturligt forekommende saltindhold i fødevarer er lavt, men salt tilsættes under den industrielle forarbejdning af fødevarer af hensyn til smag, holdbarhed, fødevaresikkerhed, konsistens m.v. Blandt kilderne til danskernes saltindtag er f.eks. brød, cerealier, kødprodukter og ost.
Indtaget fra industrisalt er i gennemsnit den største kilde til salt. Husholdningssalt er også en væsentlig bidragsyder for nogle personer. Undersøgelser tyder på, at kantinemåltider generelt har et højt saltindhold og dermed er med til at øge saltindtagelsen hos de personer, der dagligt spiser et måltid i en kantine.
Links til mere viden:
Materialer og fakta om salt - Alt om Kost
Brød fra danske supermarkeder er blevet mindre salte - artikel fra DTU Fødevareinstituttet
Læs mere om Saltpartnerskabet
Nøglehullet - nemt at vælge sundere