Nyheder
Her kan du læse alle vores nyheder.
Hver måned kan du via vores nyhedsbrev modtage spændende og relevante nyheder og informationer om events mv. for diætister og andre ernæringsprofessionelle.
29. januar 2025
Kemiske reaktioner i plantedrikke sænker ernæringskvaliteten
En ny analyse fra Københavns Universitet viser, at plantebaserede drikke som havre-, mandel-, soja- og risdrikke, ikke er et næringsrigt alternativ til komælk.
28. januar 2025
Sygdomsrelateret underernæring: en indsats der gør forskel
Sygdomsrelateret underernæring rammer mange ældre. Læs hvordan målrettede indsatser kan forbedre patientpleje og aflaste sundhedsvæsenet.
27. januar 2025
Optimal tilberedning af grisekød – er det altid det samme?
Optimal tilberedning af grisekød skal give den bedste spisekvalitet dvs. mest smag, saftighed og mørhed. Men skal alt grisekød tilberedes på samme måde?
12. december 2024
Opråb fra forskere: Den grønne omstilling kræver balance
En række forskere fra AU, DTU og KU er kommet med et opråb og kræver balance i den grønne omstilling. Virkeligheden er kompleks og kræver nuancer i debatten.
12. december 2024
Forskernes anbefaling: Sluk tørsten i vand
Forskere fra AU og DTU har kigget på vores indtag af søde drikke og konklusionen er klar: Vælg vand fremfor søde drikke og suppler evt. med mælk, kaffe og te.
12. december 2024
Vil du hjælpe med at gøre Ernæringsfokus.dk endnu bedre?
Deltag i vores brugerundersøgelse og få samtidig mulighed for at deltage i lodtrækningen om 5 x gavekort til en luksusbrunch for 2 personer.
10. december 2024
Fødevarematricen: den sundhedsmæssige effekt af fødevarer
Den sundhedsmæssige effekt af hele fødevarer er mere end bare den sum af næringsstoffer de indeholder. Læs mere om begrebet 'fødevarematricen' her.
10. december 2024
Ernæring til sårbare grupper: Proteinkvalitet gør en forskel
Sårbare grupper som svagelige ældre, småspisende og syge skal have den rette ernæring og her kan proteinkvaliteten have afgørende betydning. Læs mere her.
12. november 2024
Plantebaserede alternativer bruges kun i et begrænset omfang
DTU Fødevareinstituttet har undersøgt danskernes forbrug af de plantebaserede alternativer og kommer med overraskende tal. Læs mere om undersøgelsen her.
12. november 2024
Hvordan får vi børn til at spise sundt og bæredygtigt?
En ny rapport fra Aarhus Universitet går i dybden med, hvordan forældre forsøger at lære deres børn at spise sundt og bæredygtigt. Læs mere her.
12. november 2024
Aminosyreprofiler i 32 forskellige fødevarer
Når kosten anbefales at være mere grøn, skal der fokus på de essentielle aminosyrer. Vi har kigget nærmere på de fødevarer, der bidrager med protein i kosten.
02. oktober 2024
Hjælp os med at revidere 'Mad til børn' pjecen
Vi arbejder hele tiden på at gøre Mad til børn pjecen bedre, og vil sætte stor pris på din mening om materialet. Spørgeskemaet tager kun 3 min, vil du hjælpe?
02. oktober 2024
Sæt fokus på vigtigheden af jern i kosten
Et lavt jernindtag kan have markante, negative konsekvenser for sundheden. World Iron Awareness Week sætter fokus på vigtigheden af jern i kosten. Læs mere her.
02. oktober 2024
Refleksioner om indtag af sukker og de let justerede kostråd
En ny kampagne fra Fødevarestyrelsen giver anledning til refleksion om indtag af sukker og de let justerede kostråd, som Fødevarestyrelsen kom med i juni 2024.
02. oktober 2024
Invitation til morgenmøde om Generation Sunde Børn
Mandag d. 11. november kl. 8.15 – 9.30 inviterer Institut for Idræt og Ernæring til morgenmøde om Generation Sunde Børn og du er velkommen.
16. august 2024
Vær med til at sprede det grønne humør!
Vi fejrer Den Nationale Grøntuge hos ernaeringsfokus.dk. Alle kan deltage i den fælles indsats for at øge danskernes forbrug af grøntsager.
18. juni 2024
Fødevarestyrelsen: Mindre justeringer af kostrådene
Opdateringen af De Nordiske Næringsstofanbefalinger i 2023 har givet anledning til mindre justeringer i kostrådene for mejeriprodukter, æg, fuldkorn og kaffe.
14. juni 2024
Fødevarestyrelsens nye anbefaling: Højst 5 håndfulde om ugen
Den nye huskeregel skal hjælpe danskerne med at skære ned på snacks og søde sager. Gå ikke glip af Fødevarestyrelsens webinar d. 20. juni!
13. juni 2024
Ny rapport: Antallet af børn i køkkenet styrtdykker!
Arbejder du med børn og sundhed? Læs Arla Fondens Børn, Unge og Mad-rapport og få en helt unik indsigt i børnenes tanker om madlavning, madmod og måltider.
22. maj 2024
Maddag 2024 - både for børn og bedsteforældre
Når Maddag vender tilbage i september vil mange flere kunne deltage, for i år er det både for daginstitutioner og plejecentre.
15. april 2024
Vil du deltage gratis i Ernæringsfokuskonferencen?
Vi har brug for din hjælp! Vi samler et test-team ifm. udviklingen af Måltids-beregneren. Som tak for indsatsen, får du en billet til Ernæringsfokuskonferencen.
12. april 2024
Ny udgave af 'Mad til Børn' er udkommet - bestil den nu!
Det populære materiale 'Mad til Børn' er netop udkommet i en ny revideret udgave. Bestil materialet gratis her på siden.
11. april 2024
Giv din madglæde videre - bliv frivillig Madskoleinstruktør
Vil du bidrage til at øge børns madmod, madglæde og ikke mindst interesse for mad? Så bliv frivillig instruktør på en Madskole til sommer.
19. marts 2024
Madfestival i København: 'Spis med i vores køkkener 2024'
Billetsalget til madfestival for Københavns offentlige køkkener er i gang. Smag den mad, der hver dag serveres til byens børn, skoleelever, ældre og udsatte.
21. februar 2024
Ny videoguide - Lav måltidsplaner med Måltidsberegneren
Har du prøvet vores Måltidsberegner? Ny videoguide viser, hvordan du kan bruge beregneren til kostplanlægning. Se den her!
20. februar 2024
Mangelfuldt indtag af mikronæringsstoffer gennem kosten
Nyt studie viser, at halvdelen af hollænderne ikke får de vitaminer og mineraler, som de har behov for gennem kosten og kosttilskud. Læs mere her.
20. februar 2024
Til dig, der vil vide mere om håndtering af overvægt
Novo Nordisk Fondens Science Cluster afholdt i marts 2023 et foredrag om forskningsstudiers resultater vedrørende indsatsområder mod overvægt. Se mere her.
20. februar 2024
Hvem skal vinde Kantineprisen og Køkkenprisen 2024?
Vær med til at hædre landets dygtigste madprofessionelle! Vi leder igen i år efter landets bedste økologiske kantine og køkken. Læs mere her.
20. februar 2024
Ny rapport om danskernes sundhed 2023
Læs den nye rapport fra SDU om danskernes sundhed, som kan bidrage til at kvalificere og målrette arbejde med sundhedsfremme, forebyggelse og behandling.
23. januar 2024
Stort studie viser sammenhængen mellem kost og overvægt
I et nyt systematisk review har man undersøgt, hvilke fødevarer, der øger risikoen for overvægt hos børn og unge. Læs mere om studiet her.
23. januar 2024
Opdateret materiale: "Kødets ernæringsmæssige betydning"
Vi har nu opdateret materialet ”Kødets ernæringsmæssige betydning” med den nyeste viden om kødets egenskaber i kosten. Læs om og find materialet her.
11. december 2023
Ny formidlingsguide om overvægt og vægtstigmatisering
Sund By Netværket har udviklet formidlingsguiden med den vision at normalisere kommunikation om overvægt og bidrage til afstigmatisering af området.
07. december 2023
Opskrifter: Velsmagende jul
Der er mange måder at få velsmagende julemad, der både er mættende og sund. Få inspiration til sund og moderne julemad på vores opskriftside VoresMad.dk.
19. november 2023
Optimer optagelsen af næringsstoffer med "kødfaktoren"
Tilstedeværelsen af en smule kød og fisk fremmer optagelsen af jern og zink fra de vegetabilske kilder.
25. oktober 2023
Kan mejeriprodukter reducere fald og knoglebrud hos ældre?
Et australsk forskningsprojekt har vist, at ældre kan have stor gavn af mere protein og calcium i deres kost for at undgå fald og knoglebrud.
22. oktober 2023
Konference om madens betydning for børns sundhed og trivsel
Den 20. november inviterer Rådet for sund mad til konference om madens betydning for fremme af børns trivsel og sunde måltidsvaner. Læs mere og tilmeld dig her.
20. oktober 2023
Læs om de nye sundheds- og klimafremmende værktøjer
Tre værktøjer skal hjælpe madprofessionelle i offentlige og private køkkener med at lave mad, som tager hensyn til sundhed og klima.
20. oktober 2023
Gratis webinar om Kostråd til Måltider i daginstitutioner
Arbejder du som madprofessionel i en daginstitution? Kom til webinaret, der giver indblik i anbefalinger på området samt værktøjer til måltidsplanlægning.
13. september 2023
En million offentlige måltider serveres hver dag
En stor del af måltiderne går til borgere med særlige ernæringsbehov. Det understreger behovet for tydelige og differentierede kostanbefalinger.
13. september 2023
Maddag har 10-års jubilæum
I år fejres Maddagens tiende event med temaet ’Sammen om maden’, der sætter fokus på madordninger som et sundhedsfremmende, bæredygtigt og velsmagende tilbud.
13. september 2023
Skolebørnsundersøgelsen viser, at børns sundhed er udfordret
En ny undersøgelse af skolebørns sundhed viser en negativ udvikling i sundhedsadfærden. Den sociale ulighed er stor, når det kommer til kostvaner. Læs mere her.
13. september 2023
Flere skal vælge Nøglehullet, når de handler
95% af befolkningen kender nøglehullet, men mange ved ikke, hvad det står for. Derfor kaster Fødevarestyrelsen lys over Nøglehullet i en ny kampagne.
13. september 2023
Ernæringsugen - uge 44
Ernæringsugen har til formål at skabe opmærksomhed på ernæring med så mange initiativer som muligt i løbet af uge 44.
12. september 2023
Vinderen af Køkkenprisen 2023 er…
I år var der et særligt fokus på en bæredygtighedsindsats ift. madspild, andelen af råvarer, der er lokale og i sæson og andelen af anvendte bælgfrugter.
17. august 2023
Frida tilbyder nu næringsstofdata på tilberedte bælgfrugter
På trods af stigende fokus på bælgfrugter har næringsstofdata for tilberedte bælgfrugter ikke været at finde i DTU's Fødevaredatabanken, Frida – før nu!
17. august 2023
Gratis undervisningsmateriale om kostråd, klima og madkultur
Fødevarestyrelsen har udviklet nyt gratis undervisningsmateriale til folkeskolens elever, der sætter fokus på De officielle Kostråd, klima og madkultur.
15. august 2023
Kom med til madfagligt køkkentræf
Er du madprofessionel og arbejder med økologi? Så kom med i Tivoli den 5. september og få de nyeste indsigter om økologi og fødevareaftryk.
20. juni 2023
B12-vitamin-mangel kan blive en sundhedsudfordring
Nyt forskningsprojekt ved Institut for Fødevarevidenskab Københavns Universitet fokuserer på bakterier, der naturligt kan producere B12-vitaminer. Læs mere her.