Analyser
Her kan du downloade og læse alle vores analyser.
2025, Ernæring og Sundhed, Forbrug og adfærd
Danskernes aftensmad er velsmagende, hjemmelavet og mættende
Hvordan beskrives aftensmaden, hvilke råvarer kommer på bordet og hvilke retter er de mest populære blandt danskerne? Det sætter vi fokus på i denne analyse.
2025, Ernæring og Sundhed, Fødevarer
Analyse af kødets rolle i danskernes mad
Denne analyse tager en status på, hvad vi ved om kødets rolle i madkulturen baseret på undersøgelser om måltidsvaner i 2022, 2023 og 2024.
2025, Forbrug og adfærd
Analyse af danskernes frokost anno 2024
Hvordan beskrives frokosten, hvilke råvarer kommer på bordet og hvordan spises frokosten? Landbrug & Fødevarer sætter fokus på danskernes frokostvaner.
2024, Forbrug og adfærd, Fødevarer, Ernæring og Sundhed
Halvdelen af danskerne spiser IKKE grønt dagligt
I anledning af Den Nationale Grøntuge i uge 34 afdækker denne analyse grøntsagernes rolle i danskernes madkultur og måltidsvaner.
2024, Forbrug og adfærd
Forbrugerne fokuserer på smagen, når de handler dagligvarer
Landbrug & Fødevarer har i foråret 2024 undersøgt, hvad danskerne lægger særligt vægt på, når de køber dagligvarer. Læs analysen her.
2024, Forbrug og adfærd
Her er danskerne; mød de 6 forbrugertyper
Denne analyse har identificeret seks forbrugersegmenter. Hvad differentierer os, vores vaner, valg og handlinger ift. fødevarer?
2024, Ernæring og Sundhed, Fødevarer, Bæredygtighed
Flexitarer er oftere optaget af sundhed, økologi og klima
Hvad kendetegner en dansk flexitar? Denne analyse undersøger bl.a. hvilken rolle kød, grøntsager og bælgfrugter spiller i flexitarens mad og drikke.
2024, Forbrug og adfærd
Hvad synes danskerne om maden i deres kantiner?
I denne undersøgelse er der fokus på gæsters oplevelser og holdninger til den kantine, som de har adgang til enten via deres arbejde eller studie.
2024, Ernæring og Sundhed
Danskernes morgenmad er nem, hurtig, mættende og velsmagende
Landbrug & Fødevarer har i en undersøgelse spurgt, hvad danskerne spiser til morgenmad, hvilke fødevarer der er populære, og hvordan man beskriver sin morgenmad
2024, Forbrug og adfærd
Tilbageholdenhed og tilbudsjagt præger fortsat forbruget
Landbrug & Fødevarer sætter i denne analyse fokus på, hvordan danskerne har det lige for tiden, og hvilke forventninger danskerne har til deres forbrug.
2024, Ernæring og Sundhed
Danskernes aftensmad er velsmagende, hjemmelavet og mættende
Hvordan beskrives aftensmaden, hvilke råvarer kommer på bordet og hvilke retter er de mest populære blandt danskerne? Det sætter vi fokus på i denne analyse.
2024, Forbrug og adfærd, Dyrevelfærd, Fødevarer
Danskerne tænker på pris og dyrevelfærd, når de vælger æg
Landbrug & Fødevarer sætter fokus på danskernes køb og brug af æg. Analysen er baseret på en befolkningsundersøgelse i november 2023.
2023, Ernæring og Sundhed
Kilder til protein skal være velkendte og nemme at forstå
Analysen ser nærmere på danskernes holdninger til protein og spørger: Hvor skal proteinet komme fra i fremtiden?
2023, Forbrug og adfærd
Danskernes forventninger til julen 2023
I denne analyse er fokus på danskernes forventninger til julen 2023. Er det mon flæskesteg eller and, der vil stå på bordet? Og fejrer man ude eller hjemme?
2023, Forbrug og adfærd
Måltidskasser er et hverdags ’treat’
I denne analyse kigger vi derfor nærmere på, hvad denne type måltidsløsning kan, og hvordan konceptet bringer værdi for forbrugerne.
2023, Ernæring og Sundhed
Tidspres i hverdagen udfordrer danske børnefamiliers sundhed
Analysen ser nærmere på børnefamiliernes holdninger og adfærd i forbindelse med aftensmad samt valgkriterier ved køb af fødevarer.
2023, Ernæring og Sundhed
Sundhed handler om meget mere end helbred, mad og motion
Vi har spurgt danskerne, hvad de gerne vil gøre mere af i den kommende tid, og ikke mindst om de oplever forhindringer for at leve så sundt, som de ønsker.
2023, Forbrug og adfærd
Analyse af væksten i convenience-løsninger
Denne analyse fokuserer på danskernes forbrug af convenience-løsninger, herunder måltidskasser, færdigretter og delvist færdiglavede måltidskomponenter.
2023, Forbrug og adfærd, Dyrevelfærd, Fødevarer
Valgkriterier for hakket kød og plantefars
Landbrug & Fødevarer spørger danskerne ind til hvilke kriterier, som forbrugerne prioriterer ved køb af fire typer af hakket kød/plantefars.
2023, Forbrug og adfærd
Mange forbrugere forventer at købe mere økologi om 1-3 år
Landbrug & Fødevarer har spurgt danskerne, hvor ofte de køber økologi, hvilke varer de køber i økologisk udgave, samt forventning til fremtidig køb af økologi.
2023, Bæredygtighed
3/4 forbinder Fairtrade-mærket med gode arbejdsforhold
Landbrug & Fødevarer har gennemført en undersøgelse om danskernes holdninger til udvalgte mærkningsordninger.
2023, Forbrug og adfærd
Hvad spiste danskerne til frokost anno 2023?
I en ny undersøgelse gennemført af Voxmeter for Landbrug & Fødevarer dykker vi ned i danskernes frokostvaner anno 2023.
2023, Fødevarer, Bæredygtighed, Ernæring og Sundhed
Analyse af kilder til ’kødforbrug’ og ’kød til rådighed’
Denne analyse kigger ind i, hvad vi ved om kødforbrug, og belyser de forskellige tilgængelige datakilder med henblik på deres styrker og svagheder.
2023, Forbrug og adfærd
Hvad spiste danskerne til aftensmad i 2022?
I denne analyse er turen kommet til madtracker-undersøgelsen, som gennemføres 4 gange om året og omfatter en lang række spørgsmål om danskernes madvaner.
2023, Forbrug og adfærd, Fødevarer
Potentialer for økologiske planteråvarer
Med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug undersøger Landbrug & Fødevarer potentialet for at øge afsætningen af økologiske, plantebaserede fødevarer.
2023, Bæredygtighed, Ernæring og Sundhed, Forbrug og adfærd
Plantebaseret protein er på vej frem
I denne statusrapport leveres et indblik i den plantebaserede produktion i Danmark, dets økonomiske betydning og omfang.
2022, Forbrug og adfærd, Ernæring og Sundhed
Danskerne vil gerne spise flere grøntsager
Danskerne vil gerne spise flere grøntsager, men vaner og manglende viden kan spænde ben for de gode intentioner
2022, Forbrug og adfærd
Danskernes jul er fyldt med juleglæde og traditionel julemad
Julen 2022 står for døren, og med den følger juletraditioner og julefejring. Landbrug & Fødevarer har igen i år undersøgt danskernes forventninger til julen.
2022, Ernæring og Sundhed, Forbrug og adfærd
Snacks og mellemmåltider er en etableret del af madkulturen
I denne undersøgelse sætter Landbrug & Fødevarer fokus på danskernes brug af mellemmåltider og snacks, typiske situationer for ’snacking’ og meget mere.
2022, Bæredygtighed, Forbrug og adfærd, Fødevarer
Hver tredje dansker lægger ofte eller altid økologi i kurven
Landbrug & Fødevarer har i maj 2022 spurgt danskerne, hvor ofte de køber økologi, hvorfor og hvad der skal til, for at man vil købe mere økologi. Få svar her.
2022, Bæredygtighed, Forbrug og adfærd, Fødevarer
Ny markedsanalyse om plantebaseret eller planterig mad
Denne analyse sætter fokus på forbrugernes opfattelser af ”planterig” og ”plantebaseret”. Analysen kigger også nærmere på målgruppen for mad med mange planter.
2022, Forbrug og adfærd, Fødevarer
Markedsanalyse om danskernes forventninger til et klimamærke
Analysen undersøger i hvor høj grad danskerne bruger mærkningsordninger i indkøbssituationen. Hvad forventer danskerne, at et nyt klimamærke skal vise dem?
2022, Forbrug og adfærd, Ernæring og Sundhed
Madpakken betragtes oftere som 'sund'
Denne markedsanalyse kigger nærmere på frokostsituationen gennem de seneste to år. Markant flere beskriver deres madpakke som 'sund' eller 'meget sund'.
2022, Fødevarer, Forbrug og adfærd
God smag og dansk produktion er vigtigt for hakket kød
I denne markedsanalyse stilles forbrugerne overfor fire typer af hakket kød/plantefars; hakket oksekød, kyllingekød, grisekød og plantefars.
2022, Ernæring og Sundhed
Sundhed handler om både fysisk og mental sundhed.
Vi sætter fokus på danskernes holdninger til sundhed, om man ønsker at leve sundere, samt hvad der kan forhindre én i at leve så sundt, som man ønsker.
2022, Bæredygtighed, Forbrug og adfærd
Markedsanalyse om børns mad i daginstitutioner og skoler
Denne analyse sætter fokus på forældrenes holdninger og ønsker til deres børns mad, særligt maden i daginstitutioner og skoler.
2021, Forbrug og adfærd, Fødevarer
Markedsanalyse om danskernes grillvaner
Grillen giver os en fællesskabsfølelse, og ligger op til, at vi sidder længere tid omkring middagen.
2021, Fødevarer, Forbrug og adfærd
Juleglæden er tilbage hos efter et corona-ramt 2020
Julen står for døren, og med den følger juletraditioner og julefejring.
2021, Forbrug og adfærd, Fødevarer
Her er danskernes favoritter til aftensmad
Selvom den danske madkultur påvirkes af mange strømninger i tiden og inspiration fra fremmede himmelstrøg, er den dog også samtidig forholdsvis konservativ.
2021, Forbrug og adfærd
Foodservice er stadig fremtidens fødevaremarked
Covid19 ramte foodservice-sektoren hårdt i 2020 med restriktioner og nedlukninger, og sektoren oplevede derfor et markant fald i omsætningen.
2021, Fødevarer, Forbrug og adfærd
Økologiske fødevarer vækster i stor stil
Særligt i løbet af 2020 steg salget af de økologiske fødevarer, både i henhold til volumen og værdien
2021, Forbrug og adfærd
Danskernes forbrug af kød anno 2021
Kødforbrug er et meget omdiskuteret emne ligesom det er meget svært at måle.
2021, Fødevarer, Forbrug og adfærd
Grønne proteiner i fremtiden
Madkulturen er i disse år under forandring, og spørger vi danskerne, forventer knap halvdelen at spise mere plantebaseret i fremtiden.
2021, Forbrug og adfærd
Forventet fortsat vækst i indkøb af fødevarer online
Forbrugernes interesse for køb af fødevarer online er i vækst og epidemien har i den grad accelereret udviklingen
2021, Bæredygtighed
7/10 forbinder Fairtrade-mærket med gode arbejdsforhold
Med mange mærkningsordninger på dagligvaremarkedet kan det være en udfordring for forbrugerne både at huske forskellige mærkninger og skille dem fra hinanden.
2021, Forbrug og adfærd
Covid19's påvirkning på madkulturen - nu og på sigt
Nogle forbrugere har fået en øget opmærksomhed på at spise mere sundt, andre på selvforkælelse og andre igen på afprøvning af nye opskrifter og ingredienser.
2021, Bæredygtighed, Fødevarer, Forbrug og adfærd
Hvad forstår danskerne ved betegnelsen ‘lokalt’?
Analysen viser, at vurderingen af om noget er lokalt eller ej, kan afhænge både af, hvor man bor, samt hvilken kategori, der er tale om.
2021, Fødevarer, Ernæring og Sundhed
Profil af danske flexitarer
Hvilken rolle kød, grøntsager og bælgfrugter spiller i madkulturen er et tema, der ligger mange forbrugere på sinde