Protein

13. november 2024

 

Den nyeste version fra 2024 af denne 'Vidste du at...' kan både downloades og bestilles på tryk. Alle "Vidste du at..." ark er blevet opdateret ifølge nye data i fødevaredatabanken, NNR2023 og De officielle Kostråd. Opdateringen indeholder de samme måltider som tidligere, men næringsstofberegningerne er bl.a. opdateret efter justeringer i FRIDA, der især vedrører indholdet af protein. Desuden har vi justeret på farverne, så temaerne på arkene er lettere at kende fra hinanden

Sådan bruger du Vidste du at...

Arket er udviklet, så det kan anvendes som et redskab af ernærings- og sundhedsprofessionelle til vejledning af borgere om protein i maden.
De viste fødevarer på forsiden af arket samt måltiderne på bagsiden af arket kan bruges som udgangspunkt for en snak om de forskellige proteinkilder i maden. Arket giver et godt indblik i, at der er stor forskel på, hvor stor en mængde af de forskellige fødevarer, der skal spises for at få 28 g protein. Samtidig giver arket viden om de store forskelle på energiindholdet i de viste fødevarer, hvilket særligt kan være relevant i forbindelse med vægttab eller vægtvedligehold. Budskaberne på arket er noget mange mennesker vil kunne forholde sig til uafhængigt af ressource eller uddannelsesniveau på grund af den visuelle fremstilling.

Baggrund for Vidste du at...

Danskerne har gennemsnitligt et tilstrækkeligt stort indtag af protein. Et større indtag af protein, end kroppen har behov for, fører ikke til øget muskelopbygning eller styrke. Protein er et makronæringsstof, og bidrager derfor til det samlede energiindtag i løbet af dagen. For at opretholde en sund vægt skal energiindtaget ikke overstige behovet, hvorfor indtaget af alle makronæringsstoffer – inklusive protein – bør balanceres.

Alle proteiner består af de samme 21 aminosyrer, hvoraf 8 er såkaldte livsnødvendige aminosyrer. Det er underordnet, om proteinet kommer fra vegetabilske eller animalske kilder. De animalske proteinkilder har dog en såkaldt høj biologisk værdi sammenlignet med de vegetabilske kilder, som har en lavere biologisk værdi, fordi førstnævnte indeholder flere af de livsnødvendige aminosyrer. Det fremgår af arket, at der skal spises en relativt større mængde af de vegetabilske fødevarer end de animalske for at få den samme mængde protein. Arket tager ikke højde for biologisk værdi.

Hvem er målgruppen?

Arket 28 g protein henvender sig til alle, der ønsker mere viden om protein i kosten. Arket kan bruges til personer i alle aldre. 

Sådan er Vidste du at... 28 g protein opbygget

Forsiden

Der er udvalgt 18 proteinholdige fødevarer inden for forskellige fødevaregrupper – mejeriprodukter, nødder, frø, æg, kød, kornprodukter og proteinrige grøntsager. Mængden af alle fødevarerne på tallerkenerne indeholder 28 g protein og er rangeret efter stigende indhold af energi. Fødevarernes vægt er angivet i gram.

Bagsiden

På bagsiden af arket præsenteres tre hovedmåltider – morgenmad, frokost og aftensmad. I hvert måltid er der vist, hvor meget protein de forskellige elementer bidrager med. På bagsiden finder du desuden baggrundsviden om protein – herunder viden om de forskellige kilder til protein og anbefalinger for indtaget af protein.

Tallerkenerne på arket

Det er de samme to tallerkener, der er anvendt til alle fødevarer på arket, flad eller dyb. Begge tallerkener har en diameter på 26 cm og er fotograferet med samme afstand. Det betyder, at det er muligt at sammenligne mængden af de forskellige fødevarer på arket.

Ordrenummer 194689_419

her kan du downloade en powerpoint om 28 g protein 

læs mere om protein her

Se de andre "Vidste du at.." materialer her...

Har du prøvet Måltidsberegneren?