Monoumættede fedtsyrer

Monoumættede fedtsyrer (MUFA) kaldes ind i mellem enkeltumættede fedtsyrer, og har en enkelt dobbeltbinding i kulstofkæden. Bortset fra transfedtsyrer, som dannes i små mængder i vommen hos drøvtyggere, er alle naturens MUFA cis-fedtsyrer.



MUFA er forholdsvis varmestabile, hvorfor fx raps- og olivenolie har god holdbarhed og egner sig til at stege i, og de har en neutral eller positiv effekt på blodlipiderne. 

Anbefaling – og danskernes faktiske indtag af monoumættet fedt


SFA, E%   TFA, E%  MUFA, E%   PUFA, E%  
NNR 2012 Max 10 Så lav som muligt    10-15   5-10 
DK 2011-13   14 0,5 13 5,5

Kilde: Nordic Nutrition recommendations, 2012
Kilde: DTU, Fødevareinstituttet - Danskernes Kostvaner 2011-2013

Gennemsnitligt får både kvinder og mænd 13 E% MUFA pr. dag, altså indenfor anbefalingerne. Hos ca. 10 % af befolkningen ligger kostens indhold af MUFA tæt på eller under grænseværdierne 10-15 E% og 10 % ligger over.

Hvor får vi det monoumættede fedt fra?

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes kostvaner 2011-2013

Det høje bidrag af mono-umættet fedt (MUFA) fra kød indebærer, at hvis man skærer ned på fedt kød for at forbedre fedtsyrefordelingen, reducerer man ikke kun mættede fedtsyrer, men også indtaget af mono-umættet fedt. Forskydninger i fedtsyrefordeling ved reduceret kødindtagelse er dermed ikke så enkle at forudsige, men må verificeres med en kostberegning.

Eksempler på indhold af enkeltumættede fedtsyrer i produkter


Animalske produkter Indhold af MUFA pr. 100 g 
Okse, entrecote m. kappe, rå  10,2 g 
Bacon i tern  9,16 g 
Marineret sild  8,5 g 
Svinebryst, rullesteg, rå  7,2 g
Ost, feta 40+ 5,2 g
Fiskefrikadelle  3,8 g 
Æg, hele 3,8 g
Lammekølle, rå 3,6 g
Kyllingelår, kød og skind, rå 3,6 g
Gravad laks 2,3 g
Fedtstoffer Indhold af MUFA pr. 100 g
Olivenolie 74,6 g
Rapsolie 55,5 g
Smør, saltet 23,2 g
Solsikkeolie 22 g
Vindruekerneolie 18,2 g
Kokosfedt 5,8 g
Vegetabilske produkter Indhold af MUFA pr. 100 g
Mayonnaise 43,6 g
Pekannødder, tørret 40,6 g
Hasselnødder, tørret 38,1 g
Mandler 27 g
Avokado 11,8 g
Oliven, grønne, konserves 8,2 g
Hørfrø 5,5 g

 

 

Download rapporterne:

Nordic Nutrition Recommendations 2012

DTU Fødevareinstitutet - Danskernes Kostvaner 2011-2013