Jod

Jod er en del af hormonerne thyroxin (T4) og triiodothyronin (T3), der begge har betydning for stofskiftet, vækst og reproduktion. Jod optages fra blodet i skjoldbruskkirtlen, hvor disse hormoner dannes.

Hvordan bliver behovet dækket?

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

Børn 2-5 år Børn 6-9 år 14-17 år 31-60 år > 75 år

90 µg

120 µg

150 µg

150 µg

150 µg

 

Ovenfor ses det anbefalede daglige indtag af jod. Mindste niveau for indtagelse er 70 µg for såvel mænd som kvinder.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012

Danskerne får gennemsnitligt 242 µg jod pr. dag, hvilket er 61 % over NNA for voksne. Omkring 75 % af både mænd og kvinder får dækket anbefalet daglig tilførsel, for børn nærmer det sig 90 %.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013

Risikogrupper
Mejeriprodukter udgør den største kilde til jod i danskernes kost. Diverse gruppens bidrag er hovedsageligt fra jodberiget salt. Siden 2000 er almindelig bordsalt og brødsalt beriget med jod, og derfor er de fleste godt dækket ind.
Kilde: Alt om Kost 

For meget og for lidt jod
½ liter mælk vil tilføre 116,5 µg jod, hvilket er 78 % af NNA for voksne. Marine fødevarer indeholder høje mængder af jod, og ville derfor kunne bidrage væsentligt til jodforsyningen, hvis vi spiste mere fisk og skaldyr. Jodindholdet i vegetabilske produkter varierer efter jordbundens sammensætning.
På grund af den obligatoriske jodberigelse af salt, vil man, hvis man spiser en dansk normalkost, have lille risiko for at få for lidt jod.

Kilder og biotilgængelighed

Kilder
Ifølge 'Kostundersøgelsen - Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne jod fra:



Biotilgængelighed/absorption
Absorptionen af jod foregår effektivt, dvs. næsten alt hvad der bliver indtaget.

Eksempler på jod i forskellige fødevarer

Animalske produkter  

Indhold af I pr. 100 g 

Hummer, rå 

700 µg

Torskelever, rå  

500 µg

Torsk, rå 

253 µg

Musling, rå

140 µg

Kryddersild  

35 µg

Stenbiderrogn 

27 µg

Minimælk 0,5 % 

23 µg

Æg, hele, rå 

21 µg

Reje, kogt 

17 µg

Cocktailpølser 

14 µg

Ost, fast, 30+ 

14 µg

Vegetabilske produkter 

Rugbrød, mørkt 

22 µg

Franskbrød 

21 µg

Hirseflager 

5 µg

Sorte oliven, i olie 

5 µg

Gulerod, rå 

3 µg

Bulgur 

3 µg

Daddel, tørret 

2 µg

Porre 

1 µg

 

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata