Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.ernaeringsfokus.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Kalium

Kalium er vigtig for kroppen, da det b.la. er med til at regulere nerve- og muskelfunktioner samt blodtrykket. Derudover er kalium også med til at regulere syre-base-balancen i kroppen.  
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012

Hvordan bliver behovet dækket?

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

 

Børn 2-5 år

 Børn 6-9 år

10-17 år

31-74 år

> 75 år

Kvinder

1,8 g

 2,0 g

3,1 g

3,1 g

3,1 g

Mænd

3,5 g

3,5 g

3,5 g

 

Ovenfor ses det daglige anbefalede indtag af kalium. Mindste niveau for indtagelse er 1,6 g pr. dag for såvel mænd som kvinder.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012 

Danskerne får gennemsnitligt 3,4 g kalium pr. dag. Kvinder indtager gennemsnitligt 3,0 g, og mænd indtager gennemsnitligt 3,7 g. Det svarer til, at kvinder får dækket næsten 100 % af NNA og mænd over 100 %. Omkring 50 % af kvinderne og 75 % af mændene får dækket anbefalet daglig tilførsel, for børn er det omkring 75 - 90 %. Under 5 % af befolkningen får under minimumreferencen for kalium.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013

Risikogrupper
Mangel på kalium ses meget sjældent hos raske, da kalium er et mineral, der findes i mange former for fødevarer.

For meget og for lidt kalium
Mælk, mælkeprodukter og ost bidrager med 17 % af kalium i den danske kost. Hvis mælken fjernes, falder den gennemsnitlige kaliumforsyning ned omkring 80 % af anbefalingen, men kan nemt erstattes fra andre produkter. Kalium findes i alle fødevarer, om end i meget forskellige mængder. Tørret frugt og nødder topper, dernæst rodfrugter, kål og kartofler, men kød og fisk er også kaliumrige. Mælk og ost indeholder ikke store mængder kalium. Det pæne bidrag til kostens kaliumforsyning skyldes den sædvanlige daglige portionsstørrelse på op mod ½ liter mælk. En god og varieret vegetarkost kan godt dække vores kaliumbehov.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013

Kilder og biotilgængelighed

Kilder
Ifølge 'Kostundersøgelsen - Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne kalium fra:

 

Biotilgængelighed/absorption 

Omkring 90 % af det kalium man spiser bliver absorberet.

Mineraltab
Kalium er vandopløseligt og noget af mineralet mistes derfor ved kogning.

Eksempler på kalium i forskellige fødevarer

Animalske produkter  Indhold af kalium pr. 100 g 
Svinemørbrad, rå

480 mg

Sild, røget  

432 mg

Helleflynder, rå

398 mg

Tun, rå  

363 mg

Torsk, filet, rå  

338 mg

Bacon i tern, rå

283 mg

Roastbeef  

280 mg

Kalvelever, rå  

279 mg

Kyllingekød, rå  

281 mg

Lammekød, rå  

218 mg

Minimælk, 0,5 %  

157 mg

Ost, fast, 30+  

81 mg

Vegetabilske produkter 
Sojabønner, tørrede

1676 mg

Hasselnød, tørret  

738 mg

Daddel, tørret  

643 mg

Pastinak, rå  

635 mg

Cashewnød, tørristet

565 mg

Persillerod, rå

562 mg

Rosenkål, rå

483 mg

Avocado, rå  

450 mg

Kartoffel, rå

414 mg

Blomkål, rå 

286 mg

Æble, dansk

120 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata