
Kalium
Kalium er vigtig for kroppen, da det b.la. er med til at regulere nerve- og muskelfunktioner samt blodtrykket. Derudover er kalium også med til at regulere syre-base-balancen i kroppen.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
Hvordan bliver behovet dækket?
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
|
Børn 2-5 år |
Børn 6-9 år |
10-17 år |
31-74 år |
> 75 år |
Kvinder |
1,8 g |
2,0 g |
3,1 g |
3,1 g |
3,1 g |
Mænd |
3,5 g |
3,5 g |
3,5 g |
Ovenfor ses det daglige anbefalede indtag af kalium. Mindste niveau for indtagelse er 1,6 g pr. dag for såvel mænd som kvinder.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
Danskerne får gennemsnitligt 3,4 g kalium pr. dag. Kvinder indtager gennemsnitligt 3,0 g, og mænd indtager gennemsnitligt 3,7 g. Det svarer til, at kvinder får dækket næsten 100 % af NNA og mænd over 100 %. Omkring 50 % af kvinderne og 75 % af mændene får dækket anbefalet daglig tilførsel, for børn er det omkring 75 - 90 %. Under 5 % af befolkningen får under minimumreferencen for kalium.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Risikogrupper
Mangel på kalium ses meget sjældent hos raske, da kalium er et mineral, der findes i mange former for fødevarer.
For meget og for lidt kalium
Mælk, mælkeprodukter og ost bidrager med 17 % af kalium i den danske kost. Hvis mælken fjernes, falder den gennemsnitlige kaliumforsyning ned omkring 80 % af anbefalingen, men kan nemt erstattes fra andre produkter. Kalium findes i alle fødevarer, om end i meget forskellige mængder. Tørret frugt og nødder topper, dernæst rodfrugter, kål og kartofler, men kød og fisk er også kaliumrige. Mælk og ost indeholder ikke store mængder kalium. Det pæne bidrag til kostens kaliumforsyning skyldes den sædvanlige daglige portionsstørrelse på op mod ½ liter mælk. En god og varieret vegetarkost kan godt dække vores kaliumbehov.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Kilder og biotilgængelighed
Kilder
Ifølge 'Kostundersøgelsen - Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne kalium fra:
Biotilgængelighed/absorption
Omkring 90 % af det kalium man spiser bliver absorberet.
Mineraltab
Kalium er vandopløseligt og noget af mineralet mistes derfor ved kogning.
Eksempler på kalium i forskellige fødevarer
Animalske produkter | Indhold af kalium pr. 100 g |
Svinemørbrad, rå |
480 mg |
Sild, røget |
432 mg |
Helleflynder, rå |
398 mg |
Tun, rå |
363 mg |
Torsk, filet, rå |
338 mg |
Bacon i tern, rå |
283 mg |
Roastbeef |
280 mg |
Kalvelever, rå |
279 mg |
Kyllingekød, rå |
281 mg |
Lammekød, rå |
218 mg |
Minimælk, 0,5 % |
157 mg |
Ost, fast, 30+ |
81 mg |
Vegetabilske produkter | |
Sojabønner, tørrede |
1676 mg |
Hasselnød, tørret |
738 mg |
Daddel, tørret |
643 mg |
Pastinak, rå |
635 mg |
Cashewnød, tørristet |
565 mg |
Persillerod, rå |
562 mg |
Rosenkål, rå |
483 mg |
Avocado, rå |
450 mg |
Kartoffel, rå |
414 mg |
Blomkål, rå |
286 mg |
Æble, dansk |
120 mg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata