Selen

Selen er en vigtig antioxidant, og er bl.a. vigtig for immunsystemets reaktion på infektioner.

Hvordan bliver behovet dækket?

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

Børn 2-5 år 

Børn 6-9 år 

10-13 år

14-17 år 

18-74 år  

> 75 år 

Kvinder

25 µg

30 µg

40

50 µg

50 µg

50 µg

Mænd

40

60 µg

60 µg

60 µg

 

Ovenfor ses det anbefalede daglige indtag af selen. Mindste niveau for indtagelse er 20 µg for såvel mænd som kvinder.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012 

Den reelle gennemsnitlige indtagelse er 57 µg for mænd og 44 µg for kvinder pr. dag, hvilket svarer til hhv. 95 % og 88 % af NNA. Ca. 95 % af både mænd og kvinder indtager selen over minimumsværdien på 20 µg pr. dag.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013

Risikogrupper
Veganere samt personer der eksperimenterer med forskellig grad af udelukkelse af animalske produkter fra kosten, kan være i risiko for selen mangel.

For meget og for lidt selen
Kød, fjerkræ og æg bidrager med 41 % af danskernes selenforsyning, mælk og mejeriprodukter med 12 % og brød og kornprodukter med 14 %. Vælger man at leve vegetarisk, mister man således ca. 40 % af sin selenforsyning, og over halvdelen, hvis man også fravælger mejeriprodukter og fisk.

Fravælger man mælk og gluten mistes i størrelsesorden 25 % af selenforsyningen.

Indholdet af selen i vegetabilske produkter afhænger i høj grad af selen-indholdet i jorden på det sted, hvor produktet blev dyrket, mens animalske produkter har et mere konsistent indhold af selen.

Den danske jordbund er forholdsvis selenfattig.

Halvdelen af danskerne spiser max. 28 g fisk om dagen, mod anbefalet 30-40 g. Fisk bidrager gennemsnitligt med 15 % af selentilførslen. Så selv små mængder fisk i kosten, vil have væsentlig betydning, hvis kostsammensætningen i øvrigt er lav i selen.

Kilder og biotilgængelighed

Kilder
Ifølge 'Kostundersøgelsen - Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne selen fra:


*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

Biotilgængelighed/absorption
Selen absorberes rimelig effektivt, omkring 50-90 % af den indtagende mængde absorberes. Hvis vitamin A, D og E er til stede vil absorptionen være forbedret, mens fytat vil formindske optagelsen.

Eksempler på selen i forskellige fødevarer

Animalske produkter    Indhold af selen pr. 100 g
Røget makrel  

32 µg

Kalvelever  

30 µg

Torsk, filet

29 µg

Æg

23 µg

Leverpostej  

19 µg

Kyllingekød  

12 µg

Ost, fast, 30+  

10 µg

Oksekød  

7 µg

Svinekød  

7 µg

Minimælk  

2 µg

Vegetabilske produkter 
Boghvedegryn  

20 µg

Hvide bønner, tørrede  

9 µg

Hvedeklid

7 µg

Champignon  

7 µg

Ris, parboiled  

6 µg

Grønkål

2 µg

Brune ris  

2 µg

Rugbrød, fuldkorn

1 µg

Havregryn

1 µg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata