A-vitamin

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der er nødvendigt for blandt andet vækst, forplantningsevne, synet, immunsystemet og kroppens slimhinder.

Hvordan bliver behovet dækket?

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

 

Børn
2-5 år

Børn
6-9 år

Børn
10-13 år

14-74 år

> 75 år

Gravide

Ammende

 Kvinder

350 RE

400 RE

600 RE

700 RE

700 RE

800 RE

1100 RE

 Mænd

900 RE

900 RE

 

Ovenfor ses det anbefalede indtag af A-vitamin. Mindste niveau for indtagelse er 400 RE pr. dag for kvinder og 500 RE pr. dag for mænd. 
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012

I gennemsnit får danskerne 1.274 RE A-vitamin pr. dag. Kvinder får 1087 RE, mens mænd får 1.470 RE. Ca. 90 % af den voksne befolkning får dækket det daglige behov for A-vitamin, mens det for børns vedkommende er ca. 75 %.

Risikogrupper

A-vitamin mangel er yderst sjældent i Danmark. Men alderdom, ensidige kostvaner, langvarige slankekure, stort alkoholforbrug samt kroniske sygdomme og lægemidler, der nedsætter optagelsen af fedt fra tarmen, kan føre til øget risiko for A-vitamin mangel.

For højt indtag af A-vitamin ses kun i forbindelse med animalske produkter, der indeholder retinol, mens vegetabilske kilder indeholder et uskadeligt forstadium til vitamin A - β-caroten.

Hos gravide kan for høje doser A-vitamin skade fostret og evt. forårsage spontan abort. Gravide og ammende bør derfor ikke spise lever som hovedret - men gerne leverpostej.

For meget og for lidt A-vitamin

Den danske befolkning er godt dækket ind med A-vitamin. Det hænger blandt andet sammen med, at vi spiser en del kød, som bidrager med 40 % af A-vitaminforsyningen. Hvis man fravælger kød i sin kost, er der risiko for, at indtaget af A-vitamin bliver for lille.

Mælk og mejeriprodukter bidrager med 11 % af forsyningen, så forudsat at man stadig spiser kød, og følger rådet om '6 om dagen, behøver en mælkefri kost ikke at kompromittere A-vitaminforsyningen.

Kilder og biotilgængelighed

Kilder

A-vitamin findes både i animalske og vegetabilske fødevarer. Især i lever, fisk, æg og mejeriprodukter samt mørkegrønne og orangefarvede frugter og grøntsager som spinat, grønkål, abrikoser, meloner og gulerødder. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013' får danskerne A-vitamin fra:


*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

Biotilgængelighed/absorption

Absorptionen af A-vitamin afhænger af, om det kommer fra animalske eller vegetabilske kilder. A-vitamin fra animalske kilder absorberes bedst, da 70-90 % bliver optaget, hvoraf kun 9-22 % af A-vitamin fra vegetabilske kilder optages.

A-vitamin opbevares forholdsvis længe i kroppen, og behøver derfor ikke at blive tilført med kosten dagligt. A-vitamin deponeres i lever og fedtvæv til senere brug.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012

Vitamintab

A-vitamin er følsom over for varme, oxygen, tilstedeværelse af forskellige mineraler såsom kobber og jern samt lys og lang opbevaringstid, da disse faktorer kan medføre oxidation. En høj fedtprocent i fødevaren vil derimod beskytte A-vitaminet, da det vil være opløst i fedtet.

Eksempler på A-vitamin i forskellige fødevarer

Animalske produkter Indhold af A-vitamin pr. 100 g
Leverpostej

3950 RE

Æg

208 RE

Ost, fast, 30+

142 RE

Røget makrel

54 RE

Ymer naturel

32 RE

Hakket oksekød, magert

10 RE

Hakket svinekød, magert

6 RE

Vegetabilske produkter Indhold af A-vitamin pr. 100g
Gulerod, rå

756 RE

Grønkål, rå

421 RE

Abrikos, rå

131 RE

Tomat

83 RE

Mango

46 RE

Græskar

4 RE

*A-vitamin i kød kommer hovedsagligt fra lever
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata