B1-vitamin

B1-vitamin, også kaldet thiamin, er en vigtig komponent i energistofskiftet. Når kulhydrat forbrændes, frigives energi, der er vigtig for, at hjerte, hjerne og muskler kan fungere. I perioder hvor metabolismen er forhøjet, som ved høj muskelaktivitet, graviditet eller amning, har kroppen behov for ekstra vitamin B1.

Hvordan bliver behovet dækket?

Anbefalet og faktisk indtag om dagen



Børn 2-5 år

Børn 6-9 år

14-17 år

18-30 år

31-60 år

61-74 år

> 75 år

Gravide

Ammende

Kvinder

0,6 mg

0,9 mg

1,2 mg

1,1 mg

1,1 mg

1,0 mg

1,0 mg

1,5 mg

1,6 mg

Mænd

1,4 mg

1,3 mg

1,2 mg

1,2 mg

1,2 mg

 

Ovenfor ses det anbefalede indtag af B1-vitamin pr. dag. Mindste niveau for indtagelse er 0,5 mg for kvinder og 0,6 mg for mænd.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012 

I gennemsnit får danskerne 1,4 mg B1-vitamin pr. dag. Kvinder får 1,2 mg pr. dag, mens mænd får 1,5 mg pr. dag. Omkring 1 % får under mindste niveau. Hos alle grupper svarer det typiske indtag til de anbefalede niveauer.

Risikogrupper
Behovet for B1-vitamin hænger i høj grad sammen med energibehovet. Jo højere energihov, jo større behov for vitaminet. Eftersom alle fødevaregruppe indeholder B1-vitamin, skal man ud i decideret fejl- eller underernæring (anoreksi, alkoholmisbrug og alvorlig sygdom) for at få mangel på B1-vitamin.

For meget og for lidt A-vitamin
Kød og brød/korn bidrager hver med 31 % af B1-vitaminforsyningen, mens mælk bidrager med 12 %. Især svinekød er en stor kilde til B1-vitamin. Fravælges kød, bør man spise rigeligt med fuldkornsprodukter og bælgfrugter som linser, tørrede bønner og kikærter for at sikre tilstrækkeligt med B1-vitamin.

Kilder og biotilgængelighed

Kilder
B1-vitamin findes i de fleste animalske fødevarer og i mange vegetabilske fødevarer. Især kornprodukter, bælgfrugter som ærter og bønner samt magert kød, mælk og ost er rige på vitaminet. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne B1-vitamin fra:



Biotilgængelighed/absorption
Over 95 % af indtaget B1-vitamin bliver absorberet i kroppen.

Vitamintab
Ved fremstilling af hvedemel reduceres indholdet af B1-vitamin, da både kim og skaldele fjernes. I fuldkornsmel er B1-vitamin derfor bedre bevaret.
B1-vitamin er det mest varmefølsomme af alle B-vitaminerne. Ved kogning og stegning nedbrydes derfor en del af vitaminet. Desuden nedbrydes vitaminet af alkohol og kaffe, mens fødevarer med et højt proteinindhold reducerer tabet. Frysning påvirker ikke fødevarens indhold af B1-vitamin.

Eksempler på B1-vitamin i forskellige fødevarer

Animalske produkter Indhold af B1-vitamin pr. 100 g
Torskerogn, rå

0,93 mg

Skinkeschnitzel af inderlår

0,81 mg

Lammekølle

0,18 mg

Æg

0,07 mg

Kyllingebryst

0,06 mg

Okseculotte

0,06 mg

Ost, 30+, fast

0,06 mg

Makrel i tomat

0,06 mg

Minimælk, 0,5 %

0,04 mg

Frugtyoghurt

0,04 mg

Vegetabilske produkter
Hvedekim

1,45 mg

Paranød

1,13 mg

Sojabønner, tørrede

0,87 mg

Ris, parboiled

0,61 mg

Linser, tørrede

0,50 mg

Havregryn

0,42 mg

Spinat

0,1 mg

Rosiner

0,09 mg

Appelsin

0,09 mg

Bønnespirer

0,08 mg

Tomat

0,04 mg

Gulerod

0,03 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata