
B2-vitamin
B2-vitamin, også kaldet Riboflavin, medvirker i en række enzymsystemer, der er nødvendige for kroppens energiomsætning. Det er især vigtigt i omsætningen af protein men også fedt og kulhydrat. B2-vitamin har også betydning for vækst, hud, hår og negle.
Hvordan bliver behovet dækket?
Anbefalet og faktiske indtag om dagen
|
Børn 2-5 år |
Børn 6-9 år |
10-13 år |
14-17 år |
18-30 år |
31-60 år |
61-74 år |
> 75 år |
Kvinder |
0,7 mg |
1,1 mg |
1,2 mg |
1,4 mg |
1,3 mg |
1,2 mg |
1,2 mg |
1,2 mg |
Mænd |
1,3 mg |
1,7 mg |
1,6 mg |
1,5 mg |
1,4 mg |
1,3 mg |
Ovenfor ses det anbefalede daglige indtag af B2-vitamin. Mindste niveau for indtagelse er 0,8 mg for både kvinder og mænd.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
I gennemsnit får danskerne 1,7 mg B2-vitamin pr. dag. Kvinder får 1,5 mg, mens mænd får 2,0 mg. Det gennemsnitlige indtag i alle grupper er højere end de anbefalede niveauer. Omkring 3 % af befolkningen får under den nedre grænse.
Risikogrupper
Mangel på vitamin B2 ses sjældent alene, men ofte i forbindelse med mangel på andre vigtige næringsstoffer. Især alkoholikere og andre personer med ensidige kostvaner, har risiko for at udvikle B2-vitaminmangel.
For meget og for lidt B2-vitamin
Mælk og kornprodukter bidrager tilsammen med knap 50 % af B2-vitaminforsyningen. Drikker man ikke mælk eller spiser kornprodukter kan det således have stor betydning for kostens indhold af vitamin B2-vitamin.
Kilder og biotilgængelighed
Kilder
De vigtigste kilder i danskernes kost er mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, kød, blad-grønt, bælgfrugter og fisk.
Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne B2-vitamin fra:
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
Biotilgængelighed/absorption
Omkring 50-60 % af det B2-vitamin vi spiser, bliver absorberet. Hvis kosten indeholder en stor mængde kostfibre, vil det øge optagelsen af vitaminet. Det skyldes en længere passagetid for føden gennem tyndtarmen.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
Vitamintab
B2-vitamin bliver ikke nedbrudt under tilberedning. Derimod reducerer sollys og alkohol fødevarens B2-vitaminindhold kraftigt.
Eksempler på B2-vitamin i forskellige fødevarer
Animalske produkter | Indhold af B2-vitamin pr. 100 g |
Svinelever |
3,0 mg |
Kalvelever |
2,2 mg |
Leverpostej |
1,0 mg |
Torskerogn |
0,7 mg |
Æg |
0,5 mg |
Blå- og hvidskimmelost |
0,5 mg |
Hytteost |
0,3 mg |
Minimælk |
0,2 mg |
Oksetykstegsfilet |
0,2 mg |
Svinekam |
0,2 mg |
Kyllingelår |
0,2 mg |
Vegetabilske produkter | |
Sojabønner, tørrede |
0,9 mg |
Champignon |
0,4 mg |
Spinat |
0,2 mg |
Avocado |
0,2 mg |
Pastinak |
0,2 mg |
Rosenkål |
0,2 mg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata