B6-vitamin

B6-vitamin er en fælles betegnelse for tre kemisk beslægtede forbindelser, pyridoxin, pyridoxal og pyridoxamin. Disse omdannes alle til to hjælpeenzymer i kroppen, der deltager i omsætningen af proteiner, fedt og DNA.

Hvordan bliver behovet dækket?

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

 

Børn 2-5 år

Børn 6-9 år

10-13 år

14-30 år

31-74 år

> 75 år

Kvinder

0,7 mg

1,0 mg

1,1 mg

1,3 mg

 

1,2 mg

1,2 mg

Mænd

1,3 mg

1,6 mg

 

1,6 mg

1,6 mg

Ovenfor ses det anbefalede daglige indtag af B6-vitamin. Mindste niveau for indtagelse er 0,8 mg for kvinder og 1,0 mg for mænd. 
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012

I gennemsnit får danskerne 1,6 mg B6-vitamin pr. dag. Kvinder får 1,4 mg og mænd får 1,7 mg, hvilket betyder, at ca. 50 % opnår anbefalet mængde. Knap 5 % får mindre end den nedre grænse for indtagelse.

Risikogrupper
Da B6-vitamin findes i mange fødevarer, er mangel på B6-vitamin yderst sjældent.

For meget og for lidt B6-vitamin
Alle fødevaregrupper bidrager til B6-vitaminforsyningen. Kød og fisk er gode kilder til B6-vitamin med 3-5 gange mere B6 end i mange frugter og grønsager.
Hvis du ikke spiser kød og fjerkræ er det vigtigt at spise de frugter og grøntsager, som har et højt indhold af B6-vitamin og masser af fisk.

Kilder og biotilgængelighed

Kilder
De vigtigste kilder til B6-vitamin er magert kød, grøntsager, fuldkornsprodukter og mælk.
Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne B6-vitamin fra:


*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

Biotilgængelighed/absorption
Biotilgængeligheden af vitamin B6 fra vegetabilske fødevarer er lavere end i animalske fødevarer. Det skyldes, at der er forskellige former af vitamin B6 i de to fødevaregrupper.

Vitamintab
Størstedelen af B6-vitamin nedbrydes ved stegning, kogning og udsættelse for lys. Vitamin B6 fra vegetabilske fødevarer er mere stabilt under tilberedning og frysning end vitamin B6 fra animalske fødevarer.

Eksempler på B6-vitamin i forskellige fødevarer

Animalske produkter Indhold af B6-vitamin pr. 100 g
Krebs

2,1 mg

Tun

1,0 mg

Kalvelever

0,9 mg

Kyllingebryst

0,5 mg

Oksehøjrebsfilet

0,5 mg

Kalkun

0,5 mg

Svinekotelet

0,3 mg

Lammebov

0,2 mg

Æg

0,1 mg

Ost 30+

0,09 mg

Minimælk

0,05 mg

Vegetabilske produkter
Hvidløg

1,2 mg

Linser, tørrede

0,6 mg

Brune ris

0,5 mg

Kikærter, tørrede

0,4 mg

Avocado

0,4 mg

Rød peberfrugt

0,3 mg

Spinat

0,2 mg

Rugbrød

0,2 mg

Grønne bønner

0,09 mg

Æble

0,05 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata