
B6-vitamin
B6-vitamin er en fælles betegnelse for tre kemisk beslægtede forbindelser, pyridoxin, pyridoxal og pyridoxamin. Disse omdannes alle til to hjælpeenzymer i kroppen, der deltager i omsætningen af proteiner, fedt og DNA.
Hvordan bliver behovet dækket?
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
|
Børn 2-5 år |
Børn 6-9 år |
10-13 år |
14-30 år |
|
31-74 år |
> 75 år |
Kvinder |
0,7 mg |
1,0 mg |
1,1 mg |
1,3 mg |
|
1,2 mg |
1,2 mg |
Mænd |
1,3 mg |
1,6 mg |
|
1,6 mg |
1,6 mg |
Ovenfor ses det anbefalede daglige indtag af B6-vitamin. Mindste niveau for indtagelse er 0,8 mg for kvinder og 1,0 mg for mænd.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
I gennemsnit får danskerne 1,6 mg B6-vitamin pr. dag. Kvinder får 1,4 mg og mænd får 1,7 mg, hvilket betyder, at ca. 50 % opnår anbefalet mængde. Knap 5 % får mindre end den nedre grænse for indtagelse.
Risikogrupper
Da B6-vitamin findes i mange fødevarer, er mangel på B6-vitamin yderst sjældent.
For meget og for lidt B6-vitamin
Alle fødevaregrupper bidrager til B6-vitaminforsyningen. Kød og fisk er gode kilder til B6-vitamin med 3-5 gange mere B6 end i mange frugter og grønsager.
Hvis du ikke spiser kød og fjerkræ er det vigtigt at spise de frugter og grøntsager, som har et højt indhold af B6-vitamin og masser af fisk.
Kilder og biotilgængelighed
Kilder
De vigtigste kilder til B6-vitamin er magert kød, grøntsager, fuldkornsprodukter og mælk.
Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne B6-vitamin fra:
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
Biotilgængelighed/absorption
Biotilgængeligheden af vitamin B6 fra vegetabilske fødevarer er lavere end i animalske fødevarer. Det skyldes, at der er forskellige former af vitamin B6 i de to fødevaregrupper.
Vitamintab
Størstedelen af B6-vitamin nedbrydes ved stegning, kogning og udsættelse for lys. Vitamin B6 fra vegetabilske fødevarer er mere stabilt under tilberedning og frysning end vitamin B6 fra animalske fødevarer.
Eksempler på B6-vitamin i forskellige fødevarer
Animalske produkter | Indhold af B6-vitamin pr. 100 g |
Krebs |
2,1 mg |
Tun |
1,0 mg |
Kalvelever |
0,9 mg |
Kyllingebryst |
0,5 mg |
Oksehøjrebsfilet |
0,5 mg |
Kalkun |
0,5 mg |
Svinekotelet |
0,3 mg |
Lammebov |
0,2 mg |
Æg |
0,1 mg |
Ost 30+ |
0,09 mg |
Minimælk |
0,05 mg |
Vegetabilske produkter | |
Hvidløg |
1,2 mg |
Linser, tørrede |
0,6 mg |
Brune ris |
0,5 mg |
Kikærter, tørrede |
0,4 mg |
Avocado |
0,4 mg |
Rød peberfrugt |
0,3 mg |
Spinat |
0,2 mg |
Rugbrød |
0,2 mg |
Grønne bønner |
0,09 mg |
Æble |
0,05 mg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata