Ernæring

26. januar 2023

Christian Vejlund

Seniorkonsulent

Christian Vejlund

Okse- og kalvekødet bidrager med protein, essentielle aminosyrer og en lang række vitaminer og mineraler i danskernes kost. 

Kødets næringsstoffer

Der findes mange okse- og kalveudskæringer med et varierende indhold af mikro- og makronæringsstoffer. Typisk vil kødet have et højt indhold af let optageligt protein, og et varierende indhold af fedt. Derudover et lavt til ikkeeksisterende indhold af kulhydrat. Oksekød er samtidig en vigtig kilde til jern, som mange kvinder mellem 15-35 år ofte indtager for lidt af, og som mange udsatte målgrupper (ældre, småt-spisende, børn mv.) kan have særligt behov for til at opbygge og bevare muskelmasse.

Man kan godt få dækket sit behov for næringsstoffer uden at spise kød, men man skal være opmærksom på at vælge andre fødevarer, der kan bidrage med protein, B-vitaminer, jern, zink og selen. Der er ikke evidens for, at en kost helt uden kød er mere sund end en balanceret og varieret kost. 

Du kan læse mere om kød og ernæring her.

Næringsstoftabel

Nedenfor kan du se mikro- og makronæringsstoffer for 6 udvalgte udskæringer af oksekød. 

 

Roastbeef

Oksemørbrad,

afpudset

Hakket oksekød,

10-15% fedt

Entrecote med fedtkant

Kalv, magert, 5% fedt

Kalv, 11% fedt

kJ

504

576

687

1098

509

768

Kcal

120

137

164

265

121

184

Protein (g)

21,7

20,0

19,4

18,2

18,6

20

Kulhydrat (g)

0,3

0

0

0

0

0,6

Fedt (g)

3,5

6,4

9,7

21,3

5,2

11,3

Mættet fedt (g)

1,198

2,757

2,796

8,991

2,147

4,729

Kolesterol (mg)

57

59

61

70

60

65

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

 

Roastbeef

Oksemørbrad,

afpudset

Hakket oksekød,

10-15% fedt

Entrecote med fedtkant

Kalv, magert, 5% fedt

Kalv, 11% fedt

Thiamin/

B1 (mg)

0,0450

0,0774

0,0441

0,039

0,063

0,072

Riboflavin/

B2 (mg)

0,123

0,220

0,166

0,160

0,132

0,172

Niacin/

B3 (mg)

3,6

6,0

3,93

5,3

6,0

6,0

B6-vitamin (mg)

0,400

0,330

0,261

0,400

0,408

0,408

B12-vitamin (µg)

1,70

2,38

2,04

1,40

1,30

1,30

D-vitamin (µg)

0,0

0,4

0,5

0,8

0,2

0,2

E-vitamin (mg)

0,200

0,195

0,393

0,660

0,150

0,150

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

 

Roastbeef

Oksemørbrad,

afpudset

Hakket oksekød,

10-15% fedt

Entrecote med fedtkant

Kalv, magert, 5% fedt

Kalv, 11% fedt

Jern (mg)

2,10

2,47

2,25

1,90

1,40

1,60

Zink (mg)

3,61

2,97

4,40

3,90

4,30

4,20

Selen (µg)

6,70

9,10

-

6,50

8,40

3,00

Chrom (µg)

13,0

23,2

-

4,00

2,20

2,20

Kalium (mg)

280

340

302

293

322

320

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

Læs mere om okse- og kalvekød her...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...