Jern nok til små børn

Børn der er født til tiden har jerndepoter der, sammen med modermælk, dækker deres behov indtil ca. 6 måneders alderen. Herefter skal barnet have dækket sit behov for jern gennem kosten.

Jernmangel
Jernmangel er den hyppigste mangelsygdom hos spædbørn efter 6 måneders alderen, så derfor er det vigtigt at være opmærksom på, om kosten kan opfylde behovet for jern. Typiske symptomer på jernmangel er bleghed, træthed, dårlig appetit og større risiko for infektionssygdomme - som fx forkølelse. Endelig kan jernmangel, når den er værst, føre til forringet motorisk og mental udvikling med forringet intelligens.

Jern i maden
Jern findes i to former i kosten. non-hæmjern som udgør 85-90%, og hæmjern som udgør 10-15%. non-hæmjern findes i brød, gryn, frugt, grøntsager, kød, mælk og æg og optageligheden er 2-20%, mens hæmjern findes i kød, fjerkræ og fisk og optageligheden er ca. 25%. Optaget af non-hæmjern vil blive højere, hvis man samtidig spiser kød og en C-vitaminrig kost.

Anbefalinger
Barnets behov for jern er allerstørst i det første leveår, hvor det vokser og udvikler sig mere end på noget andet tidspunkt i sit liv. Sundhedsstyrelsen anbefaler at spædbørn i alderen 6-12 måneder skal have en jernrig overgangskost:

  • Barnet skal have modermælk eller modermælkserstatning som en del af kosten indtil 1 år
  • Fra 6 måneder skal barnet have lidt findelt kød, fjerkræ og fisk hver dag
  • Fra 1 årsalderen må barnet gerne få komælk, og mælken er vigtig for at barnet får calcium nok. Men den samlede mængde komælk må ikke være over ½ liter – der skal nemlig være plads til andre madvarer, så der også er jern nok. Små børn der drikker mere komælk end anbefalet risikerer at drikke sig mætte i mælk.
  • Giv barnet varieret mad der er rig på kød, fisk, fjerkræ, fuldkornsbrød, gryn og grønne grønsager. Sørg for at der er frisk frugt og grønt til måltiderne. C-vitaminet fremmer optagelsen af jern fra vegetabilske produkter.

Læs mere om mad til småbørn her