Ernæring og kostvaner

Sådan bestiller du materialer

  • Nogle publikationer findes KUN til download - eller bestilling
  • Bestilling sker ved at skrive en mail til: publikationer@lf.dk
  • Opgiv navn og nr. på publikationen, antal og modtageradresse
  • Du kan normalt forvente at modtage materialet indenfor en uge

Proteinplakat 
Plakat i format 42 x 60 cm. Trykt i 2020. Illustrerer hvor store mængder man skal spise af forskellige fødevarer for at få den samme mængde protein, som man får ved at drikke to glas mælk. 
Plakaten er udarbejdet af Mejeriforeningen. 
Nr. 1203

Bestil trykt materiale:
publikationer@lf.dk

Download:


Calciumplakat 
Plakat i format 42 x 60 cm. Trykt i 2019. Illustrerer hvor store mængder man skal spise af forskellige fødevarer for at få den samme mængde calcium, som man får ved at drikke et glas mælk.
Plakaten er udarbejdet af Mejeriforeningen. 
Nr. 1198

Bestil trykt materiale:
publikationer@lf.dk

Download:

Sunde knogler hele livet
19 siders pjece i format 17 x 24 cm. Revideret 2017. Indeholder gode råd om forebyggelse og om at leve med knogleskørhed. Pjecen er udarbejdet af Mejeriforeningen i samarbejde med Osteoporoseforeningen og professor, overlæge, dr.med. Bente Langdahl. 
Nr. 1056

Bestil trykt materiale:
publikationer@lf.dk


Download:
  Fødevarematricer - når fødevarer er mere end næringsstoffer
28 siders bog udgivet i 2019. En fødevarematrice er et nyt begreb indenfor ernæringsforskningen. Begrebet er opstået på baggrund af den seneste forskning, der peger
på, at den sundhedsmæssige effekt af fødevarer ikke alene kan tilskrives de næringsstoffer, fødevaren indeholder. Få mere viden om fødevarematricer i denne bog. Nr. 1199
Bestil trykt materiale:
publikationer@lf.dk
 
Protein i Mad - infografik (høj opløsning)
Infografik om protein i forhold til fysisk aktivitet, sygdom, vægttab, madlavning og mere. Udarbejdet af Candidlab, i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Kost & Ernæringsforbundet, og Foreningen af Kliniske Diætister.

Kun til download:

Generel viden om protein
A4, 2 sider. Informationsmateriale med viden om protein, herunder hvorfor er protein vigtigt, hvilke proteinkilder er bedst samt hvor meget protein skal man have. Derudover indeholder materialet tabel med det anbefalede daglige indtag af protein samt illustration af tallerkener med fødevarer der svarer til 28 g protein.

Kun til download:

Viden om mæthed
A4, 2 sider. Informationsmateriale om protein og mæthed. Derudover får du generel viden om protein, herunder hvorfor er protein vigtigt, hvilke proteinkilder er bedst samt hvor meget protein skal man have. Materialet indeholder en tabel med det anbefalede daglige indtag af protein samt illustration af tallerkener med fødevarer der svarer til 28 g protein.

Kun til download:

Viden om ældre
A4, 2 sider. Informationsmateriale om ældres behov for protein. Derudover får du generel viden om protein, herunder hvorfor er protein vigtigt, hvilke proteinkilder er bedst samt hvor meget protein skal man have. Materialet indeholder en tabel med det anbefalede daglige indtag af protein samt illustration af tallerkener med fødevarer der svarer til 28 g protein.

Kun til download:

Viden om træning
A4, 2 sider. Informationsmateriale om behovet for protein i forbindelse med træning. Derudover får du generel viden om protein, herunder hvorfor er protein vigtigt, hvilke proteinkilder er bedst samt hvor meget protein skal man have. Materialet indeholder en tabel med det anbefalede daglige indtag af protein samt illustration af tallerkener med fødevarer der svarer til 28 g protein.

Kun til download:

Milk, nutrition by nature
En 47 siders bog i format 17 x 24 cm , udviklet som en del af et europæisk oplysningsprojekt fra det Europæiske MilkForum. Bogen er på dansk og henvender sig til Ernærings- og sundhedspersonale. Bogen beskriver den videnskabelige evidens bag mejeriprodukters positive bidrag til ernæring og sundhed. 152 referencer. http://www.milknutritiousbynature.eu
Bestil trykt materiale:
Indkøb til husholdningen
Så mange penge bruger vi på de forskellige fødevaregrupper

Kun til download:

Madens opgave
1 planche

Kun til download:

Indtag af kød, fjerkræ og æg
11 plancher

Kun til download: 

Fedt og fedtsyrer
7 plancher

Kun til download: 

Protein fra animalske eller vegetabilske fødevarer
PowerPoint præsentation. 3 plancher som viser 28 g protein på hver tallerken fx kød, fjerkræ, æg, ærter, bønner, linser, nødder, brød m.m.
Proteinindholdet i g er det samme, mens energien er meget forskellig. Find mere information i informationsmaterialet: Protein fra animalske eller vegetabilske fødevarer.

Kun til download:

Protein fra animalske eller vegetabilske fødevarer
Informationsmateriale der viser 21 forskellige tallerkener med 28 g protein. Rækkefølgen er efter stigende mængde energi. Man kan ikke bare lige erstatte bøffen med bønner. Det kræver nye retter, andre tilberedningsmetoder og mere planlægning, især når bælgfrugter skal sættes i blød 10-12 timer før kogning.

Kun til download:

Protein
2 plancher

Kun til download:


Forslag til morgenmad (1) med 30 g protein og 2,5 g leucin
3 plancher

Kun til download:


Forslag til morgenmad (2) med 30 g protein og 2,5 g leucin
3 plancher

Kun til download:


Forslag til frokost (1) med 30 g protein og 2,5 g leucin
3 plancher

Kun til download:


Forslag til frokost (2) med 30 g protein og 2,5 g leucin
3 plancher

Kun til download:


Forslag til aftensmad (1) med 30 g protein og 2,5 g leucin
3 plancher

Kun til download:

Forslag til aftensmad (2) med 30 g protein og 2,5 g leucin
3 plancher

Kun til download:

Kulhydrat
4 plancher

Kun til download:

Vitamin A, D, E, B og C
10 plancher

Kun til download:

Vitamin D
2 plancher

Kun til download:

Mineralerne - jern, zink, kalium,calcium, selen, magnesium og jod.
9 plancher

Kun til download:

Fedtsyresammensætning i udvalgte fedtstoffer
2 plancher

Kun til download: