
Ja tak, lidt mindre
Rådet for sund mad har iværksat et nyt initiativ under navnet ”Ja tak, lidt mindre”. Landbrug & Fødevarer er sammen med 17 andre partnere gået sammen med formålet om at hjælpe danskerne med at holde en sund vægt.
I 00’erne lærte vi danskerne at spise mere frugt og grønt, og i 10’erne fik vi dem til at spise dobbelt så meget fuldkorn. 20’erne skal være portionsstørrelsernes årti, hvor vi får knækket overvægtskurven i Danmark. Det er 18 brancheorganisationer, virksomheder, fagforbund, ngo’er og myndigheder gået sammen om i det privat-offentlige partnerskab Ja tak, lidt mindre.
Mindre pakker betyder færre kalorier
Selv en lille reduktion på omkring 10 % betyder noget, selvom den hverken kan ses eller mærkes. En scone m/chokolade på 115 g i stedet for 130 g en gang om ugen, giver ca. 350 g mindre på vægten på et år. Det lyder måske af lidt, men når vi konstant udsættes for de større portioner inden for alle typer mad- og drikkevarer, så bliver det let til meget over en årrække, hvis der sniger sig ½-1-2 kg på hvert år.
FAKTA..
- Ja tak, lidt mindre er en forebyggende indsats mod overvægt, som skal øge tilgængeligheden af og efterspørgslen efter mad- og drikkevarer i lidt mindre pakker og portioner.
- Ja tak, lidt mindre er et partnerskab i regi af Rådet for sund mad.
Der er 18 partnere: ALT for damerne/FIT LIVING, Bryggeriforeningen, Coop, De Samvirkende Købmænd, DI Fødevarer, Fagligt Selskab for Kliniske Diætister, FOA, Fødevarestyrelsen, Healthy Skinny Bitch, Hjerteforeningen, Kost- og Ernæringsforbundet, Kræftens Bekæmpelse, Københavns Professionshøjskole, Landbrug & Fødevarer, McDonald’s, Sundhedsstyrelsen, Tænketanken Frej, Aarhus Universitet.
- 51 pct. svarende til ca. 2.4 mio. voksne danskere har overvægt.
Hvis udviklingen fortsætter vil det være to ud af tre i 2045, hvoraf hver tredje har svær overvægt. Læs mere her.
- Portion size-effekt: Store pakker og portioner får os til at spise og drikke mere, uden man føler sig mere mæt.
Det gælder uanset alder, køn, uddannelse og socio-økonomisk status.
- Læs litteraturstudiet 'Large portion and pack-sizes What does the evidence say?'(pdf).
- Flertallet kan ikke se forskel, når de kigger på en række almindelige fødevarer i to forskellige størrelser, dvs. en i 100 pct. størrelse og en, som er 10 pct. mindre.
- Læs rapporten 'Downsizing - kan det ses' (pdf)
- Læs om interventionsstudiet 'Effects on hunger and fullness levels and visual perceptions...' (pdf).
- Ca. 20 pct. af danskernes individuelle klimabelastning kommer fra vores fødevareforbrug.
Hvis vi spiste og drak 10 pct. mindre som følge af downsizing, ville vores klimaaftryk – alt andet lige - være 2 pct. mindre.
LÆS MERE OM 'Ja tak, lidt mindre' på Rådet for Sund Mad's hjemmeside