Småtspisende

Download og bestilling af Vidste du at... Småtspisende

Sådan bruger du Vidste du at...

Materialerne er udviklet, så de kan anvendes som et redskab af sundheds- og ernæringsprofessionelle til vejledning af borgere med nedsat kostindtag. Via de angivne opskrifter på arket, er det muligt at genskabe måltiderne i eget hjem.

På arket ”Dagskostforslag til småtspisende på ca. 9000 kJ/2150 kcal” illustreres det, hvordan en dagskost kan sammensættes for at få dækket behovet for protein og energi, når appetitten er lille. Det er desuden muligt at se, hvordan dagskostforslaget til småtspisende adskiller sig fra et lignende dagkostforslag, til personer med normal appetit.

Arket ”Mellemmåltider til småtspisende på ca. 1000 kJ/240 kcal” giver eksempler på små, energitætte mellemmåltider, og fungerer som inspiration og som et supplement til arket med et helt dagskostforslag.

Baggrund for Vidste du at...

For personer, som har svært ved at få dækket sit behov for energi og næringsstoffer på grund af kvalme, fysisk eller psykisk sygdom i en periode af mere end få dages varighed, kan det være hensigtsmæssigt at fokusere på en særlig energitæt kost.

Erfaringer viser at måltider til småtspisende bør være små, energitætte, og overkommelige portioner fordelt på mange måltider i løbet af dagen, der gør det mest attraktivt at spise nok. Helt specifikt anbefales det, at mellemmåltiderne bidrager med 30-50% af den samlede energi i løbet af dagen, når appetitten er lille. Madens konsistens bør tilpasses de individuelle behov og præferencer.

Mangel på næringsstoffer, især hos ældre medfører nedsat funktionsevne, øget sygelighed, nedsat evne til at klare sig selv, nedsat trivsel og livskvalitet[1]. Således er det en tilstand, der har omfattende menneskelige og økonomiske konsekvenser. Den rette kost skal medvirke til at genoprette eller opretholde ernæringstilstanden hos målgruppen.

Hvem er målgruppen

Arkene ”Dagskostforslag til småtspisende på ca. 9000 kJ/2150 kcal” og ”Mellemmåltider til småtspisende på ca. 1000 kJ/240 kcal” henvender sig primært til ældre småtspisende. Denne gruppe er forholdsvis heterogen, og inkluderer mennesker der er syge, raske, oppegående, sengeliggende, undervægtige og med en vægt indenfor normalområdet. Fælles for målgruppen er, at de har haft et nedsat kostindtag i en periode af mere end få dages varighed.

Den yngre målgruppe vil også kunne anvende arkene, da principperne for kosten og dermed de råd, der er angivet på arket, er fælles for den ældre og yngre målgruppe. Dog er det sandsynligt, at den yngre målgruppe har andre præferencer i forhold til valg af retter.

Tallerkenen på arkene

Det er de samme tallerkner, der er anvendt til alle måltiderne, flad eller dyb. Begge tallerkner har en diameter på 26 cm og er fotograferet med samme afstand. Det betyder, at det er muligt at sammenligne måltiderne på arket og måltiderne på tværs af alle Vidste du at... ark.

 


 [1] https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/geriatri/tilstande-og-sygdomme/oevrige-sygdomme/underernaering-hos-aeldre/