Raske ældre, 65+

På arket stilles to dagskost på ca. 9000 kJ overfor hinanden, så raske ældre over 65 år kan visualisere, hvordan et kostindtag, der er gennemsnitlig for målgruppen, adskiller sig fra en kost, der møder NNR2012 for 65+. Arket beskriver nogle enkle greb hvormed den enkelte borger kan ændre sammensætningen i måltiderne for at spise sundere. Arket kan bruges som et udgangspunkt for en snak om portionsstørrelser samt måltidernes sammensætning og indhold.

Her på siden kan du hente regneark med vores beregninger på energiindhold i retterne. Det giver dig mulighed for at bruge informationerne om næringsstoffer i hver ret efter behov i forskellige sammenhænge. Du kan også hente vidensgrundlaget for beregninger af energiindtag og energiforbrug. Arket kan bestilles i trykt version eller downloades til print.

Sådan er Vidste du at... Raske ældre, 65+ opbygget

Kolonne 1 –”Det spiser du nu”

I kolonne 1 er der vist en dagskost, der visualiserer de nationale kostregistreringer for et gennemsnit af de 65-75-årige [1]. Det fremgår af energifordelingen på bagsiden, at dagskosten har et større indhold af fedt, mættet fedt end det som målgruppen anbefales at spise [2]. Samtidig er indholdet af mejeriprodukter, grøntsager og kostfibre mindre end anbefalet for målgruppen [3].

Kolonne 2- ”Ændringsforslag”

Dagskostforslaget er sammensat så det lægger sig op ad NNR2012 til ældre over 65 år [3] og mange ingredienser fra måltiderne i dagskostforslag 1 går igen i måltiderne i kolonne 2 for at understrege visualiseringen af de små ændringer.

Dagskostforslaget i kolonne 2 repræsenterer en varieret kost og inkluderer kylling, æg, mejeriprodukter, oksekød, grisekød, fisk, fuldkornsprodukter, frugt og grønt. Der er mere end 300 g grøntsager og ca. 300 g frugt i dagskostforslaget samt et indhold af mejeriprodukter der i overensstemmelse med anbefalingerne.

Kolonne 3

I kolonne 3 er der konkrete råd til kosten for personer over 65 år. Rådene er generelle, men tager udgangspunkt i de måltider, der er afbildet i de to dagskostforslag vist i kolonne 1 og 2. Nogle af de vigtigste områder at fokusere på for målgruppen fremgår af teksten.

Bagsiden

På bagsiden finder du præcise angivelser af de ingredienser, der er i retterne i de afbildede dagskostsforlag på forsiden. Det er desuden muligt at se energiprocentfordelingen for de to dagskost – herunder også indholdet af alkohol og mættet fedt.
 

Hent vidensgrundlag for beregninger af energiindtag og energiforbrug

Hent regneark med næringsstofberegninger

Bestil arket Vidste du at… Raske ældre, 65+

Hent arket Vidste du at… Raske ældre, 65+


[1] Danskernes kostvaner 2011-2013, DTU Fødevareinsituttet.

[2] Nordic Nutrition Recommendations 2012, Nordic Council og Ministers 2014.

[3] Kostråd til raske ældre, 65+, Fødevarestyrelsen, https://altomkost.dk/deofficielleanbefalingertilensundlivsstil/saerlige-grupper/personer-over-65-aar/.